Tunga namn säger sanningen!

Standard

”De mycket hårda och bistra sparpaket som är ATG:s julklapp till trav- och galoppsporten är kvittot på flera års stagnation och nedgång. Det är förståeligt ur politisk synpunkt att ATG och ST fokuserar orsakerna på de internationella spelbolagens verksamhet. Verkligheten är dock inte sådan. Internetbolagens spelomsättning på svensk hästsport är närmast försumbar. ATG:s nedgång är i huvudsak på V75 och V86. Spelformer som ATG är ensamma om och som internetbolagen inte har i sin produktportfölj.”

”Travsporten borde fokusera på att utveckla sina egna produkter snarare än att gnälla på dumma staten och de hemska utländska bolagen. Det leder ingenstans.”

Ovanstående är två citat. Det första från en debattartikel i fredagens Travronden skriven av Jägersros tidigare ordförande Claes Lundell, han var också vice ordförande i travförbundet, ST, och styrelsemedlem i ATG. Det andra citatet är från en blogg av Dan Persson i nättidningen Idrottens Affärer. Båda pekar också på det faktum, att det faktiskt är Svenska Spels produkter som drabbas mest av internetbolagen. Ändå har Svenska Spel ökat sin omsättning senaste åren!

Så rätt båda har! Man kan skylla på staten. sossar och borgare, skitsamma  vem som sitter vid makten. Skatten kommer inte att sänkas, det vore närmast politiskt självmord i dagens samhälle. Statens njugga inställning är formad under många år. Vid ATG:s 20-årsjubileum i Blå Hallen med middag i Gyllene Salen 1994 var dåvarande statssekreteraren vid finansministeriet Anitra Steen hedersgäst. I sitt tal betonade hon bl a att det fanns mer att hämta från statsmakten från hästsporten. Då var Göran Persson finansminister och jo, det är dom som är gifta nu.
Jag pratade på kvällen med ATG:s dåvarande VD Gert Lindberg om detta. Gert, som tidigare var socialdemokratisk kommunpolitiker i Halmstad, menade att det var ingenting att oroa sig för. Nu vet vi att Gert Lindberg hade fel. Men i övrigt var han en för det mesta utomordentlig VD för ATG under många goda år.
Så glöm det där med skattelättnader för hästsporten. Tyvärr!
ATG – och ST – bör nog hellre satsa mera av energin på sina egna fögderier. ATG har tappat stort i förtroende efter bl a de s k robotspelen och att det funnits möjligheter till spel efter det att starten gått.
Nuvarande VD Hasse Skarplöth har fått ärva dom här problemen och tvingats ödsla mycket kraft för att städa upp. Nu måste han koncentrera sig på framtiden. Till exempel kan han ju tag i hela TV-biten, som ju faktiskt egentligen är hans gebit. Och då städa uppifrån! Här kan man spara pengar!
Skarplöth bör enligt min mening också sätta stopp  för utarmningen av det förträffliga V75-spelet. Finska, norska och danska omgångar bort! Ja, kanske inte Oslo Grand Prix och Copenhagen Cup?! Och varför ska Solvalla ha en extra omgång söndagen när man kör Prix d’Amerique i Paris??? Rena idiotin, vem det nu är som tänkt så in i h-e fel?
ST bör avbryta sina idoga försök att neutralisera och marginalisera banornas inflytande. Det är lokalt som kunskapen och förhoppningsvis också idéerna finns. Direktiv uppifrån löser inga lokala problem. Som det där med att ST ska vara ansvarigt programmen. Det skulle förbilliga med över 20 miljoner, sa någon av sportcheferna i Stockholm entusiastiskt. Sanningen var bara den, att så mycket kostar inte hela den samlade programproduktionen (som är ett banornas ansikte utåt!) för alla banorna. Vad är det för folk man rekryterar?!
Om man på vägen att stärka travsporten måste stänga någon eller några travbanor så får vi kanske ta det?!

Galoppen då? Har bitit sig själv i svansen. Ett hopplöst fall såvida man inte snabbt gör sig av med den katastrofale förbundsordföranden Hans Hansson!

Annonser

En reaktion på ”Tunga namn säger sanningen!

  1. Tack Peter för din omtanke om Baloo. Du vet allt familjen haft att kämpa mot. Dem bästa vän jag någonsin haft därillt. Sorgligt.Fösöker gråta mej till sömns, men det går inte.
    Bryr mig inte så mycket om ryttare,fotbollsspelare eller lag just nu,
    Gunnar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s