Ludde blev bara nästan historisk

Standard

Lutfi Kolgjini blev nästan – men bara nästan – historisk på Jägersro i går. När han vann Svensk Uppfödningslöpning med Onceforall Face var det hans sjätte kuskseger, bara en efter legendaren Sören Nordins rekord med sju segrar i detta klassiska lopp som kusk.

I stressen i samband med jobbet på Jägersro i går tappade jag bort en Sörenvinst. Det var slarvigt av mig. Sören Nordin vann första gången 1941 med Skånestallet Kåas Silver Princess. Stall Kåa var Klas Andersson på Lorensdal, numera kulturcentrum i Vellinge, vars son amatörtränaren Robert Andersson fortfarande kör i dom rödvita färgerna som var stallets signum. Sören Nordin följde sedan upp med Segerstorps Barlow 1967, G.A.Scotch 1969, Spike Boy 1971, Ixi Håeryd 1972, Janbro Active  (byte senare namn till Active Bowler) 1977 och Lep Curie 1979. Men Sören Nordin tränade även Nixon som Gunnar Nordin körde till vinst 1962 och Librette Sund som Leif Lövgren, då lärling hos Sören, vann med 1973.
Ludde vann första gången 1998 med Revenue som han utvecklade till en världsstjärna, följde upp med Omega Topline 2000, Hövding Lavec 2001, Micro Mesh 2007 och Raja Mirch 2009 Dessutom tränade han tyskägde Noir Qualite som Heiner Christiansen vann med 1999.
Men Ludde är större än Sören Nordin på ett sätt. Han har själv fött upp  Revenue, Noir Qualite och gårdagens Onceforall Face. Dessutom får man nog säga, att konkurrensen idag är bra mycket större än på Sören Nordins tid. Och jag tvivlar inte ett dugg på att Lutfi Kolgjini snart tangerar Sörens rekord och även går förbi. Om han ger sig fasen på det!
Apropå Kolgjini så var hans son Adrian – som är i början av sin karriär – gäst i Vinnare V75 nyligen tillsammans med Anders Svanstedt nyligen. Den senare ett riktigt charmknippe, Adrian lite mera trulig men i besittning av en portion humor, även han. Berättade att lillebror Dante efter det att Adrian varit tvåa i det första loppet han körde, sa: ”Hur kunde du släppa spetsen till favoriten 1100 före mål? Heter du inte Kolgjini??!”. Svensk travpsort har en fin framtid med såna unga representanter för sporten.
Men spelet? Det var bara 3.317 personer på Jägersro i går. 400 minus jämfört med 2012. Synd på så rara ärtor, det var massor av stor sport. Men egentligen kanske inte så konstigt, när vi i Sverige har ett spelbolag som totalt skiter i det sportsliga. I helsidor gjorde ATG reklam för att det fanns 90 miljoner att spela om på V75 (det blev 113 millar!). Helsidor i såväl lokaltidningarna Sursvenskan och Kvällsposten. Längst ner kunde man i det riktigt finstilta läsa sig till – om man använde förstoringsglas – att det var första V75-start på Jägersro 14.30. Inte en rad om att man körde den klassiska löpningen Svensk Uppfödningslöpning, Johan Jacobssons Minne (grattis Lars I Nilsson till ännu en storseger, nu med Dreams Take Time för Johnny Takter!) eller Meadow Prophets Minne, som vanns av ”folkets häst” Harry Heathrow med Peter Untersteiner.
Jägersros VD Lars-Åke Mårtensson var i går med rätta smått irriterad (ett understatement!) på ATG nonchalans att försöka ge minsta hjälp till banornas kamp för sin publik.  Det bör ATG:s VD Hasse Skarplöth få klart för sig när han besöker Jägersro den 11 december.

Ser slutligen i ett mail att ATG har städslat Arne Weise som julvärd för en julkalender man från och med i dag tydligen har på ATG Live. Var det någon som knystade om att även ATG behöver spara pengar?!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s