Unik musikalisk familj

Standard

Neumann1 låg
I går invigdes utställningen ”Familjen Neumann, 150 år på scenen” på Teatermuseet, den lilla pärlan på Kalendegatan i Malmö, granne med Tingsrätten och St. Petri Kyrka. Med de senaste utskotten av det 150-åriga släktträdet om artistfamiljen Neumann på plats.

Öppnandet av utställningen föregicks av en musikalisk liten toppklassig show, en kanske välbehövlig påminnelse om vilken bredd och härligt artisteri som familjen Neumann står för. Min generation minns Ulrik Neumann, den förnämlige gitarristen som också var en stor showman. I Svend Asmussens orkester, men vi kanske främst minns honom från Swe-Danes, trion med Alice Babs och Svend Asmussen som gjorde stor succé över stora delar av världen, inte minst i USA. Jag hade glädjen att uppleva Swe-Danes live en gång på Berns i Stockholm 1961. Med nyligen bortgångne Bengt Hallberg på flygel. om jag inte minns fel.
Ulriks barn Ulla och Mikael Neumann gav tillsammans med Johan Pihleke gitarr och Kalle Magnusson bas efter inledande storsvängiga Sweet Georgia Brown prov på Swe-Danes repertoar i bl a ordlösa Scandinavian Shuffle och Swe-Danes Shuffle, båda skrivna av Svend Asmussen. Den talrika publiken på Kompanigården bjöds också på Ulrik Neumanns finstämda och stora hit Kärleksvals. I ett gitarrsolo dök också Mikaels son Tobias – han fick Johnny Bode-stipendiet 2003 – upp på scenen med Melancolie, en annan av Ulrik Neumanns välkända melodier.
Mikael berättade att Svend Asmussen, nu 97 år gammal. nu var på väg till USA, som är hans andra hemland. För två år sedan fick Asmussen med anledning av återinvigningen av Montmartre i Köpenhamn deras kulturstipendium men var då av sjukdom förhindrad att personligen ta emot detta.

Neumann2 låg
Det är en stor dos musikhistoria som visas fram på Teatermuseet. Som började med bl a Sophus Neumann, morfar till Ulrik, som var Danmarks störste komiker och debuterade för 150 år sedan. Senaste utväxten på det Neumannska släktträdet är alltså Tobias, född 1976. Ulrik dog 1994 och hans make Christina Sorbon Neumann, som var stor men nu bortglömd sångerska och skådespelerska på 30- och 40-talet och spelade med alla de stora i svens film, gick bort 1996.
Mikael Neumann har också en generös komisk ådra, kanske ett arv från ursprunget Victor, som han t ex visat i Semestersabotörerna under några år tillsammans med Sven Melander och Tommy Juth (syntes också i vimlet vid invigningen) nere på Falsterbonäset. Flitigt anlitad textförfattare t ex med Åka Cato till bl a Eva Rydberg. Ulla är jag styrelseledamot tillsammans med i Harry Arnold-sällskapet, har nu ett program som heter ”Goettemiddag” med Mikael, Pihleke och Magnusson, som invigt nya scenen i parken vid Piratenmuseet med PiratenSällskapet i Vollsjö.

Neumann3 låg
Gör ett besök på Teatermuseet så blir ordföranden Kjell Hansson glad. Och ta chansen att uppleva familjen Neumann även live, när tillfälle gives. Mera musikalitet än det som bjudes av Ulla och Mikael och även Tobias, får man leta efter.

Bilder: PETER KASTENSSON

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s