Ludde både satsade och vann!

Standard

Auktion låk
Det fanns en del oro i leden, om man så säger. Lutfi Kolgjinis auktion på Vomb på fredagskvällen. Skulle den sälla sig till tidigare auktioner i år? Det vill säga brant neråt för priserna.

Farhågorna blev knappats mindre sedan Svenskt Travsports nye biträdande generalsekreterare Johan Lindberg skrivit så här i sitt veckobrev på ST:s hemsida förra veckan: ”En annan sak är att mönstret för att köpa häst ändrats. I dag säljer nästan alla större uppfödare sina bäst stammade hästar före auktionerna. Det här gör att många eller de flesta godbitarna har plockats ut vilket gör att attraktionen för auktionen minskar.”
ST har förvisso behövt en ny sportchef efter flera års ”misär” på den posten. Lindberg tycks av många anses som en frälsare för travsporten. Men så f-n han som tjänsteman på ST, förvisso på en halvchefposition, ska skriva svenska uppfödare på näsan för hur man sköter sina auktioner. Det kan knappast vara hans uppgift.
Nu kom alla eventuellt dåliga vibbar på skam ute på Vomb i går kväll. Luddes auktion blev en formidabel succé. Den största någonsin i svensk travsportauktions historia, vågar jag påstå. Jag har tyvärr idag, lördag förmiddag, inte tillgång till det kompletta auktionsresultatet. Ni må ursäkta mig att jag lämnade auktionen strax efter 2130 efter en lång dag som inleddes med lunchtravet på fredgane. Då återstod två gånger 13 lopp och två V75-dagar inklusive Svenskt Travderby och Stoderbyt lördag-söndag. Det finns gränser för en gammal man…
Men jag har erfarit att snittpriset hamnade på 420.000 kronor. Att den sammanlagda försäljningssumma för dom 73 utbjudna hästarna blev 26,5 miljoner!!! Det finns illasinnade bedömare som menar att det handlar om ”konstgjorda” siffror, att det är Luddes vänner och hästägare som får upp priserna utan förankring i verkligheten. Bullshit!
Jag såg själv hur Unibetmannen Anders Ström fick ge sig i en duell med Bernd Denberger, som ”fick” Perseus Face för 1,4 milj!
När Kolgjini, Anders Ström (Courant) och Antonio Carraretto gemensamt köpte fölstoet Lisa America för 1,6 milj var det förvisso delvis från sig själva eftersom det handlade om ett tidigare kompanjonskaps upphörande – där bl a Snogarps Gård (Commander Crowe) ingick – att man måste få en värdering. Å andra sidan fick Anders Ström (och Marcus Lindgren i Am Bloodstock) 1,6 millar (toppnoteringen) för Carmine Am (efter Muscle Hill-Alltid V.G.).
Jag blev oerhört imponerad av utroparen Hans Johnsson, son till gamle Jägersroordföranden Tore Johnsson, still going strong 90+ och som granne till Ludde förstås på plats. Jävlar vad Johnsson Jr svingade med både klubban och käppen och fick buden att studsa mellan båda sidor om den ”catwalk” där hästarna presenterades. Magnifikt! Väl understödd av Håkan ”Lillis” Olsson.

Tore lågAltmeister Tore Johnsson tillsammans med en annan uppfödarhabituée Ingvar Thorson.

Inför auktionen bjöds det grillat med öl och vin i skön miljö en härlig sensommareftermiddag. Så genomtänkt in i varje detalj med hela Luddes personal involverad. En sån här tillställning snyter man inte fram ur armhålan på en kvart! Oerhört proffsigt alltigenom, inte minst den live-TV-sändning som Ludde föranstaltat om med hjälp av Ahltorp Media. Det var säkert en kostsam historia, men satsar man inte så vinner man aldrig. Ludde både satsade och vann.
Så visst händer det positiva saker inom travsporten, där det annars mest handlat om en viss herr Nybrinks ryktesspridning om någon ny ”drog” som mest verkar handla om en bluff, plus en statssekreterares, vars namn jag glömt,  genomkorkade uttalanden på en spelkonferens i Visby, där han meddelade att det skulle bli en ny spelutredning och att det alls inte var tal om någon skattesänkning. Upp till bevis nu, ST:s ordförande Hans Ljungqvist!

…och det kan väl inte vara så illa, att Luddes succéauktion sänder ”fel” signaler till statsmakterna om tillståndet för svensk travsport?! Vi måste ju få glädja oss åt de positiva händelser som sker – genom privata initiativ! Nu ser jag fram emot två festdagar på Jägersro.

Ludde lågEn nöjd auktionsbas Lutfi Kolgjini tillsammans med hästägare Ulf Eriksson, WHAP Trotting bl a.

Bilder: PETER KASTENSSON

Annonser

En reaktion på ”Ludde både satsade och vann!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s