En Derbydag med mycket känslor

Standard

Svenskt Derby på Jägersro, med PR-prefixet  Land Rover, blev en tillställning med mycket känslor i flera avseenden. Det var synd att publiksiffran stannade vid drygt 3200 personer, eller 200 mer än förra året. Det här eventet hade varit värd större publik.

Favoriten Hurricane Red riden av Elione Chaves vann Derbyt. Rättvist är bara förnamnet. Och då sprack masken för tränaren Lennart J:r Reuterskiöld. Junior har vunnit det mesta man kan vinna på galoppbanan. Men aldrig Svenskt Derby. Det har heller inte Elione Chaves, brasilianaren som ridit i Sverige några år-
Sydsvenskans eminente hästsportjournalist Anders Engman – allt är inte skit på Sursvenskan… – förekom alla efterhandsskriverier till Derbyt genom att redan i dag publicera storyn om Hurricane Red., Hur Elione Chaves och hans sambo Dina Danekilde efter ett dödfött barn fick en son som föddes tre månader för tidigt. Men nu har lille Gabriel blivit tre månader och hämtat sig och är utom all fara efter lång och oviss tid. Hur familjen Reuterskiölds – pappa Lennart och sonen Lennart J:r – trogna hästägare Charles och Marianne Andrén i Stall Zada efter en Derbyseger 1944 med danske Skirner kunde vinna Derbyt igen med Hurricane Red. Landets äldsta hästägarpeudonym med äldsta dressen, den rödblårandiga, kunde triumfera.
Och allt stämde! Chaves red ett fantastiskt lopp och togs emot av Dina Danekilde efter mål. Hurricane Red vann fjärde raka segern i femte starten, gjorde det i sin första start över Derbydistansen. Dessutom hör det till saken att Be My Award från Vellingebagaren Björn Larsson som var trea också tränas av Lennart J:r. 834.700 kronor plus 166.940 kronor till stallet!
Lennart Junior är nog känd som en man som inte visar känslor. På galoppbanan i alla fall. Men nu kom tårarna och jag tror också han kände att ”alla” unnade honom och gladdes med honom åt den här triumfen. Dagen blev knappast sämre av att Stall Gransäters Casanova Star och Chaves vann Derby Sprint för Juniors stall.
Det var du verkligen värd, Junior!
Känslor var det också sedan norska Stall Bonne Nuits Proud Possibility vann ”korta Derbyt” Sofierolöpning tillsammans med Fredrik Johansson. Bakom Bonne Nuit  står norske bilmagnaten Nils Petter Gill. ”Han har betytt allt för mig. Utom honom hade jag aldrig stått här”, sa Fredrik Johansson efter segern. Jag har följt Fredrik genom alla år och vet hur han fått kämpa för att ta sig tillbaka efter alla dom skador som drabbat honom under senare år. Det är bragdbetonat det vännen Fredrik gjort för att få sin kropp att fungera i sadeln på ett fullblod igen!
Grattis, Fredrik!
Brasilianske tränaren Fabricio Borges var också rörd sedan den av honom tränade Vedre Mar vunnit Margareta Wettermarks Minneslöpning. Fabricio berättade att det här var Verde Mars sista start. Det har varit så stora problem med hästen som nu var satt i ordning att i årets första och enda start för tredje året vinna den här löpningen. För Borges blev Derbydagen hans största hittills. Han startade fyra hästar, vann med tre och den fjärde var tvåa efter en av vinnarna. Bättre reklam kunde han inte göra för sig, när han nu meddelade att han blir publiktränare och inte bara ska träna fär svenskbrasilianaren Stefan Friborg
Jo, det här var en fin Derbydag. Kanske den sista  i sitt slag? Jägersros marknadschef och platschef Bo Gillborg vill gärna återgå till juli under semestertid som nygammal Derbydag. Och då en lördagskväll med olika festligheter. Det är möjligen rätt för att komma ifrån den dåliga publiktillsrömning man haft senaste åren.
En och annan kanske reagerade för det VIP-tält som ställts upp på innerplan och delvis skymde bortre långsidan. Jag var inbjuden men stannade på publikplats utan att reagera. Jag tyckte mest synd om  dom vakter som mellan varje lopp fick springa och lägga ut masonitplattor för att folk skulle komma fram och tillbaka över banan utan att få grus i skorna.

Det  var ju en jäkla tur att regnet höll sig borta!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s