Härlig storbandsafton med stipendiater

Standard

Pildamm1låg
Det var en härlig kväll i går på Malmös fantastiska Pildammsteater. Harry Arnold-sällskapets årliga och traditionella storbandskväll med Amiralens Storband och stipendieutdelning, Cirka 1600 på plats i amfieteatern, många hade varit på plats med picknickkorgar sedan länge. Jag måste erkänna att jag blir lika fascinerad varje gång som bandet promenerar in till Harry Arnolds signaturmelodi Stand By och Anders Åhlin efter 58 sekunder när man är på plats slår in bandet i direkt fortsättning. Visst är det fint!

Martin Lavröd, ledare för Z Big Band och styrelsemedlem i HA-sällskapet (liksom undertecknad i all sin blygsamhet…), var kvällens presentatör på ett alldeles utomordentligt sätt och om någon undrade var Jan Olsson, signaturen Jolson, var så hade han andra uppgifter för Skånskan nere i Ystad. Meddelas endast på detta sätt
Efter Jersey Bounce i Harry Arnoldarrangemang med trumpetsolo av Per Falck och Sigge Goldman med sin tenorsax fick vi veta att vi inte hört göken i år, eftersom alla gökar flugit till Brasilien ”där det finns mycket kaffe”. Som en introduktion till The Coffee Song, den brukade faktiskt Harry Arnold sjunga själv och lär finns på någon inspelning. Här var det förstås Amiralens egen eminente Petri Soikkeli som framförde låten. Honom fick vi också höra svänga till det i The More I See You i ett arr av Roine Johansson.
…som också hade arrangerat Vals I Trädgården som Christina Nordstrand – i mitt tycke alltför underskattad! – hämtat från sin nyutkomna barnskiva Den Magiska Trädgården. Lyckliga de barn som får lyssna till så svängig musik. Inte direkt Alice Tegnér, om man så säger. Christina, som på Nationaldagen i år fick Lions Club i Österåkers Kulturstipendium (överlämnat av Bosse Parnevik)  med motiveringen ”Musikalisk initiativtagare med nya aktiviteter på gång” fick vi också höra i Walking My Baby Back Home med Bepper Wolgers fina text Sakta Vi Gå Genom Stan. Hon är bara så jäkla bra, Christina!

Kristine-Mattiaslåg

Det är också årets två stipendiater, danska Kathrine Windfeld och Bjärred-Limhamn-Malmös Mattias Nilsson, båda med pianot som instrument.
Kathrine som fick ungdomsstipendiet Stand By studerar vid Malmö Musikhögskola och är en ny bekanskap. Hon skriver musik, texter och arrangerar och har sitt eget storband på den danska sidan som nyligen vann en tävling på Själland. En förtjusande ung dam som tillsammans med Marcus Anderberg bas och Johan Melén trummor från Amiralen gav publiken egenkomponerade Din Vilja. Henne vill vi. och kommer säkert också att, få höra mer av framöver! Ett fynd!
Mattias Nilsson är välkänd på våra breddgrader. En oehört allsidig pianist som ”kan allt”! Vill egentligen kalla honom briljant. Men han briljerar ju egentligen inte, det ser så oerhört lätt ut när han låter fingrarna leka över tangenterna. Ja, det ser ut som om han leker fram musiken. I går med storbandet traditionella Visa Från Utanmyra. känd genom Jan Johansson, i ett arrangemang av Åke Strandberg. Sedan med Anderberg och Melén, som också fick visa sin stora begåvning, i On A Clear Day – det gav ovationer från publiken.
Inget snack, det här var två mycket välförtjänta och uppskattade stipendiater!
Sedan Anders Åhlin med sin sax och bandet som vanligt gett oss Quincy Jones fina The Midnight Sun Never Sets var det slut. Visste ni för övrigt att Anders Åhlin är expert på och komponerar mycket cirkusmusik?!

Pildammtacklåg
Det är Malmö Stad som genom sin Sommarscen sköter arrangemangen (och finansierar kvällen!) på ett utomordentligt förtjänstfullt sett. Servicen backstage för musiker och artister lämnar inget övrigt att önska. All heder till Sommarscens producent Marie Norrthon och hennes medarbetare. Känns riktigt bra att kunna harangera på det här sättet efter all kritik – berättigad sådan! – jag delat ut till Malmöfestivalgeneralskan Pella Ström som kört bort Hot House från festivalen i augusti.

Bilder: PETER KASTENSSON

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s