Ett haveri för sportjournalistiken!

Standard

Ett haveri för svensk sportjournalistik! All objektivitet åt sidan, hejarklacksjournalistik helt utan nyanser i stället. TV, papperstidningar och webben vilken kategori det än är. Så har jag upplevt bevakningen av det dam-EM i fotboll som abrupt tog slut för Sveriges del i går.

Jag är gravt yrkesskadad efter ett långt liv inom olika delar av sportjournalistiken. Därför kan jag inte låta bli att läsa tidningar, så må dom heta Sursvenskan, Expressen/Kvällsposten eller AB. Skit samma. Det har säkert skadat min mentala hälsa. Jag vet.
Men låt oss titta på den EM-fotboll som nu förmodligen lämnas ganska mycket åt sitt öde, trots att Friends Arena såldes slut långt före finalen. Dit skulle ju Sverige komma. Det har tidningarna skrivit i sin hämningslöst okritiska bevakning. Pia Sundhage är Gudinna. Dock inte större än dom spelare hon har till sitt förfogande.
Men… fotboll för damer är knappast någon global sport. Förbehållet några få länder där Sverige tillhör A-skiktet tillsammans med Tyskland, kanske Frankrike även om det inte såg så ut nu. Knappast  bredare än ishockeyn, som ju också omhuldas av svenska media med alla dom överdrifter det för med sig. Bandy ska vi ju bara inte tala om, i än högre grad än ishockey (och skidåkning!) en nordkalottsport.
Därmed inget ont sagt om utövarna. Jag tycker uppriktigt synd inom fotbollsdamerna som av pressen uppgraderats till något av idrottsliga världsstorheter. Som dom inte är. I EM spelade man oavgjort mot Danmark (heja mina rödvita bröder, f’låt systrar). slog Italien med 3-1, Finland med 5-0 och Island med 4-0. B- och C-nationer. Se’n gick man på pumpen mot en A-nation när man verkligen behövde leverera. Finito!
Då hade man redan bokat in Kungsträdgården i Stockholm för hyllningar på måndag! Jag läste inga reservationer för detta nånstans! Säkert hade dom aktiva också kunnat läsa sig till detta, tagit intryck, även om jag är övertygad om att Pia Sundhage, som verkar vara en klok människa, säkert försökt ingjuta andra sanningar i sina spelare.
Med en så’n som Sursvenskans sportchef Anja Gatu i spetsen har fenomenet feminism spridit sig och intagit vad det verkar landets alla sportjournalister. Damfotbollen är lika bra och stor som herrfotbollen! Höjden var väl den representant för pressen som ställde frågan till till Zlatan, om han eller Lotta Schelin var världens bäste(a) anfallare? Herregud, är äpplen godare än päron. Eller hur man nu ska uttrycka det…
Över sex-sju-åtta-nio helsidor eller mer har vi dagligen matats med hur stort och bra detta dam-EM och Sverige är. Man har lyckats lura folk till att springa benen av sig och köpa biljetter. Kul som företeelse men knappast mer.

Nu återgår till damfotbollen till vardagen i skuggan av herrfotbollen och kommer aldrig att komma ikapp. 6-700 personer på matcherna i högsta serien, hälften fribiljetter. Men man hade väl roligt så länge det varade?!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

i stället

Annonser

2 reaktioner på ”Ett haveri för sportjournalistiken!

 1. Bollabolla

  Den halleluljastämning som spridit sig bland sportjournalisterna under EM är snudd på vidrig! ”Bank”, ”Laul”, ”Piff” och ”Puff” och allt vad de heter har tappat sansen fullständigt, och ackompanjeras av ett gäng manshatare som knappt ens vet vad fotboll är, men som nu tar chansen att trumpeta ut att den karlslok som inte står i givakt för damlandslaget är ett manssvin.

  Däremot har det varit trevligt att uppleva den goda stämningen på läktarna. Tror att många som gått på dammatcherna har gjort det i protest mot hatstämningarna som piskas upp i allsvenskan (bl.a. med god hjälp av kvällsdrakarna).

 2. carlonw2013

  Bra skrivet.
  Kändes lite som när Sverige vinner den där schlagertävlingen. Och uppladdningen inför jippot.
  Som om det var den största musikaliska händelsen i världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s