Grums i hyllningskören

Standard

Lulzim Kolgjini har gjort mig uppmärksam på ett inlägg från Daniel Berglund på travnet.se. Visserligen långt som ett ösregn men jag tycker han har väldig intressanta synpunkter, så jag väljer att återge hela hans krönika. Och det är ju frivilligt att fortsätta läsa…

Så här skriver Berglund:

Svensk travsport har stora bekymmer. Inför helgens stora fest och inför det bombardemang av hyllningar och skönmålningar som TV4/ATG/Kanal75 lär drabba oss med de närmaste dagarna är det nog viktigt att komma ihåg det.
ATG:s omsättning sjunker och med det sjunker medlen till de aktiva och med det sjunker antalet utövare, ägare och antalet hästar. Då sjunker också kvalitén på tävlingarna och med tiden sjunker antalet spelare/travintresserade.
En nedåtgående spiral alltså och vad allt i grunden beror på är givetvis svårt att säga med säkerhet. Jag kan dock gå till mig själv, läsare som hör av sig, bekanta och vänner som gillar trav i olika grad och konstatera att förtroendet för travsporten och för ATG sakta men säkert har urholkats de senaste åren. Tunga rubriker om djurplågeri, dopning, stallkörningar, tränare som bara uttalar sig för utvalda delar av pressen har återigen gett travsporten en aura av en fuskarbransch där bara ett fåtal insatta kan sko sig. Ja visst, det går en grön tråd genom många av dessa rubriker och om man inte ser att detta är en av flera anledningar till bristande förtroende för sporten är man antingen blind eller chefredaktör på en av landets största travtidningar…
Även ATG:s problem har haft stor betydelse. Oförklarliga storvinster till Tasmanien och Sydafrika och nu senast Finland har det utåt sett bara ryckts på axlarna åt från ATG:s tidigare ledning – trots att skepsisen från de insatta spelarna varit stor. Nu när vi efteråt får veta att vi förts bakom ljuset av ATG och att de haft koll på problemen med stora robotspel i tre års tid blir man ju inte direkt mindre negativt inställd. Spel som lagts efter att loppen startat har det också skrivits mycket om och det skulle inte heller kunna inträffa enligt ATG:s IT-avdelning.
Lägg därtill det ständiga mjölkandet av spelarkåren med lunchlopp från Finland, Norge och Danmark, galopplopp från England, V65-omgångar på lördagkvällar och nyligen fyra (4!) V75-omgångar på en vecka. Allt ivrigt påhejat av mer eller mindre begåvade spelförsäljare i ATG-live som tröttar ut de mest intresserade och skrämmer bort de inte lika insatta.
I ett läge som detta behöver Svensk Travsport all positiv publicitet den kan få och inför årets i särklass största helg hade Solvalla och ST ett gyllene tillfälle att få just den publicitet man måste ha för att vinna tillbaka breddpubliken. Travet har alltid rent historiskt fått uppsving av så kallade sagohästar. Ego Boy, Legolas och Ina Scot är hästar som troligen haft större påverkan på sporten och spelets populäritet än vad vi kan föreställa oss. ”Sagohästen” stärker tron på att vem som helst kan lyckas inom travet och att man inte behöver gigantiska plånböcker för att få vara med och leka i de finare salongerna.
Här fanns det alltså en chans för arrangörerna att bjuda in något som i alla fall liknar en sagohäst när Harry Haythrow för sjuttioelfte gången spurtade sylvasst i V75 och den här gången blev tvåa bakom Nahar i Gävle i lördags. Den lille amatörtränade sjuåringen sprang 1.09,7 med full fart över mål och med segern i starten innan inräknad så tycker jag nog att han även på sportsliga skäl gjort sig lika förtjänt av en Elitloppsplats som ett par andra i fältet.
Jag kan bara föreställa mig vilken hype det hade kunnat bli i veckan om den lille tränaren och hans lilla häst som nu skulle ta upp kampen mot de allra bästa i världens vackraste travlopp. Tidningsartiklar och tv-reportage som hade kunnat beröra även de icke redan frälsta och som kanske hade gjort dem nyfikna på tv-sändningen eller till och med ett Solvallabesök på söndag. Kanske även att spela en Harry Boy med Harry Haythrow? Kanske hade Harry kunnat vara början på vändningen?
Av någon outgrundlig anledning såg dock inte arrangörerna så långt utan valde att bjuda in Friction i stället. En häst som ägs och tränas av en mångmiljonär, en av sportens dominanter och som ibland har 5-6 hästar med i loppen på Solvalla. Friction som inte ens har vunnit lopp i år och som denna gång förmodligen inte engagerar särskilt många fler än Jessica Almenäs. Som obegripligt nog och mycket internt dessutom agerade hejaklacksledare för Friction under den taffliga lottningen i Kungsträdgården i söndags. Undrar om någon av de 37 personerna i publiken framför scenen och de något fler framför tv-apparaterna förstod varför programledaren var så engagerad i denna häst?
Nåja, jag har egentligen inget emot Friction och han borde väl ha varit inbjuden redan i fjol då han var den stora uppstickaren i Svenskt trav. Kanske kände också arrangörerna det och gav honom inbjudan nu istället. Det som däremot gör mig sur är att det med facit i hand inte är så svårt att räkna ut att Friction förmodligen redan innan sin senaste start på Solvalla hade fått en inbjudan. I det som då skulle vara sista chansen att få en Elitloppsbiljett valde Stefan Melander att utrusta Friction med bakskor och öppet huvudlag, vanlig sulky och köra ett riktigt preparélopp invändigt och sitta fast med mycket krafter kvar i mål. Det gör man ju knappast om man vill visa att man har en häst för Elitloppet och där förde både Solvalla och Melander spelarna rejält bakom ljuset.
Jag förstår att hästar ibland måste ges snälla lopp och har egentligen inget emot preparélopp heller – bara spelarna får veta om det innan. För svensk travsport handlar nu det mesta om transparens och ärlighet för att vinna tillbaka förtroendet från spelarna, men tyvärr sitter smygandet och mörkandet djupt rotat i branschen och det måste till en rejäl attitydförändring från de aktiva.
Talar man om attitydförändring så måste man tala om Reijo Liljendahl. Från att ha varit ett av de tråkigaste intervjuobjekten i branschen där det var ”god dag yxskaft-stuk” på intervjuerna så har han efter uppbrottet från Stig H Johansson blommat ut till en mycket mera informationsvänlig person som gärna delger spelarna utrustningsändringar och sina uppriktiga tankar om hästarna. Bra där Reijo och jag håller en extra tumme för Formula One på söndag tack vare det. Nu väntar vi bara på att mäster Stig själv ska börja ta bladet från munnen och informera i hyfsat god tid om balans, huvudlag och sulkyval eller är han likt en viss grön tränare för stor för att orka bry sig om en allt mer krympande spelarkår?
Det finns mycket man skulle kunna skriva om helgen som kommer och jag som såg mitt första Elitlopp på plats 1983 när franske Ianthin vann är väl inte helt överförtjust i hur helgen har utvecklats. I fjol kändes söndagen helt iskall när den tidigare så magiska förmiddagen var helt bortblåst och tidiga lopp och ett skråligt coverband tog död på stämningen. Som det ser ut i Solvallas annonser inför helgen så verkar vi nu slippa coverskrålandet helt på söndagen och då hoppas jag att allt fokus kan läggas på banan och de aktiva i stället. Som det ska vara en Elitloppssöndag.
Tyvärr har sjukdom hindrat mig från att jobba med kvällens V86-omgång på Solvalla och jag rekommenderar i stället att ni tar del av formstarke Christoffer Wickmans analys och ranking av omgången senare under dagen här på travnet.se. Själv är jag tillbaka med min krönika till lördagens V75-omgång och på söndag är det altmeister Ulf Nilsson som ger er de bästa (och billigaste) tipsen till Elitloppsomgången.
Jag tycker även att ni ska surfa in på travnet redan till fredagens lunchtävlingar på Solvalla. Vi bjuder på gratis intervjuer till både V4-omgången och den efterföljande V64-omgången. Givetvis har vi även gratis rank, analys, spetsanalys och spelförslag till båda omgångarna.

Så långt Daniel Berglund. Visst finns det mycket att ta fasta på! Tycker jag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s