Jack Street nu på CD

Standard

Jack Stret CD

Så har den äntligen kommit, CD-n från Jack Street. Den har varit på gång länge och förra veckan hade man releaseparty på – naturligtvis – Charlie Scott’s i Köpenhamn. Det tillfället kunde jag förstås inte missa.

Bandet består av Björn Ingelstam trumpet, Jeppe Zacho saxar, Morten Jessen trombon, Johannes Buhl Andresen piano, Andreas Svendsen trummor och bandleader Morten Mandel kontrabas. Björn Ingelstam och Morten Mandel är dessutom vad man kalla leadsingers, men hela gänget deltar mer eller mindre i sångnummer. skivan har man dessutom i inledningsnumret Bei Mir Bist Du Shein tagit hjälp av Charlie Scott’s husklarinettist Chris Tanner.
Det här är unga gänget hyser en äkta kärlek till den klassiska jazzen från Louis Armstrongs tid. New Orleans och swing i egna men mot originalen mycket respektfulla arrangemang. Ungdom och traditionellt tänkande går tillsammans på ett sätt som man mycket sällan upplever. På scen bjuds en underbar spelglädje, grabbarna tycker verkligen om det man gör. Och man gör det så jäkla bra!

Jack Street 008Tannerlåg
Jag ska inte framhålla någon före den andra. Det här är ett gäng som trivs tillsammans och alla får generösa möjligheter att visa sina färdigheter och improvisera inom arrangemangen. CD-n uppvisar lite olika stilar och blir en väl sammansatt CV för vad Jack Street kan bjuda på. 12 låtar och förutom Bei Mir Bist Du Shein vill jag nämna Over In The Gloryland, When My Dreambout Comes Home, It’s Only A Papermoon och Hit That Jive Jerk.

Jack Street 015sånglåg
Vid premiärfesten på Charlie Scott’s bjöd bandet också på några helt nyinstuderade rena sånglåtar i härlig barbershopstil. Alla medlemmarna i bandet samlades runt Morten Mandel med gitarr och så fick vi sexstämmig version  av bl a Under The Apple Tree.Oerhört skickligt och den fullsatta baren visade verkligen sin uppskattning.
Det finns säkert duktiga unga musiker även här i landet och Björn Ingelstam är ju faktiskt svensk och numera Malmöbo. Men utrymmet för den klassiska jazzen är inte speciellt stort här och blev ju inte direkt större när generalskan för Malmöfestivalen Pella Ström såg till så att Hot House inte kunde vara med längre.

Jag kan försäkra att något liknande aldrig skulle ske i Köpenhamn. På Charlie Scott’s – som bara är en av många jazzbarer – blandas också äldre och ung publik i sitt intresse för den gamla jazzen även när den presenteras i ung och frisk upplaga. Som Jack Street!

Bilder: PETER KASTENSSON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s