Lysande lunchgalopp – trots allt…

Standard

premiär 001låg

Egentligen hade jag inte tänkt att ödsla utrymme mer för galoppen på Jägersro. Detta eftersom jag anser att den styrs av lallare som är marionetter till den nationelle galoppordföranden Hans Hansson, som styr och ställer diktatoriskt. Men det finns ju också en massa skickliga och trevliga aktiva som vigt sitt liv åt galoppsporten och egentligen inte har något annat val än att försöka hålla god min i elakt spel.

Så här några rader om den galoppsäsong som för Jägersros del inletts med två ”tjuvstarter” genom lunchtävlingar med fem lopp. Den andra hölls i dag. Aldrig har väl en lunchgalopp hållit högre klass?! Francisco Castro tränade tre av vinnarna och Lennart Reuterskiöld Jr dom andra två.

premiär 003låg
Från Castro kom Moe Green som vann Svenskt Derby för tre år sedan och Jägersrokungen Luca Brasi, nu nio år gammal, som går mot ännu en start – den femte! – i Pramms Memorial den 7 maj (en tisdag i år), löpningen som nu har Grupp 3-status och som Luca Brasi vunnit två gånger och varit tvåa i en gång. I dag gav Luca Brasi inte  fjolårets milerkanon Silver Ocean (tvåa i Pramms då) från Norge en chans, bilden ovan. Moe Green har varit skadedrabbad sedan han vann Svenskt Derby för tre år sedan, såg i dag väldigt löpglad ut och såg till så att en annan norsk stjärna och favorit fick torsk, Derbyvinnaren för två år sedan Without Fear. Båda norrmännen för övrigt med Fredrik Johansson i sadeln. Må vår ende internationelle jockeystjärna slippa skador nu! Tredje Castrovinnaren var treårige Trannel som gjorde sitt första besök i vinnarcirkeln.
Junior Reuterskiölds vinnare var Stall Gransäters lovande treåring Casanova Star  och likaledes treåriga sprinterstoet Rock of Ridd.
Träningsförhållandena på Jägersro måste ha varit bra trots den lång vintern, på Täby kan man inte ens tävlingsrida och har fått ställa in två dagar redan.
Det är numera det nationella förbundet, Svensk Galopp, som bedriver tävlingsverksamheten på Jägersro. Detta sedan Skånska Fältrittklubben i skön förening med förbundsordföranden Hans Hansson sagt upp avtalet med travet i Jägersro trav & galopp. Jag ska inte tjata längre om denna monumentala dumhet. Galoppsporten lever i en tro av att det finns massor av pengar sedan man sålt marken där Täby Galopp ligger för att antal hundra miljoner kronor. Man lär ha fått ett förskott på 250 millar, resten kommer inte förrän man dels börjat bygga på marken och det görs inte förrän bostäderna är sålda. Det kan ta många år. Under tiden får man leva på en väl tilltagen checkräkningskredit och måste väl snart gå igång med att bygga huvudstadens nya galoppbana nånstans norr om Stockholm, Önstad eller vad det nu är platsen heter. Hans Hansson och hans anhang har ingenting emot att leva på stor fot, även om hästägarna drabbas av sänkta prispengar. Men man har råd att ha en sportchef som bor i Köpenhamn och har klippkort på flyget till Stockholm. Liksom en skånsk fotograf som sköter fotograferingen även på Täby, där man avsagt sig samarbetet med den fotograf som skött Täby sedan urminnes tider, Stefan Uppström.
…och absolut inget ont om sportchefen Nicholas Cordrey. Den före detta toppjockeyn är en mycket sympatisk man och jag är dessutom övertygad om att han besitter den rätta kompetensen. Jag har alltid gillat Cordrey, bara så ni vet!

Men jag undrar hur länge Hans Hanssons bubbla håller innan den spricker???

Bilder: PETER KASTENSSON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s