Så tog vi farväl av Ing-Britt Isacson

Standard

En härlig vårdag idag. Solen värmde skönt och förebådade att det ska komma bättre dagar. Vi var ett 25-tal gamla och nya Kvällspostare som samlades utanför St Andreas-kyrkan på Fridhemstorget efter att ha tagit farväl av Ing-Britt Isacson.

Ing-Britt var sekreterare på Kvällsposten och överlevde flera chefredaktörer. ”Hon var en fantastisk människa, blev något av en morsa för många på redaktionen”, tyckte Bodil Holmström. Ing-Britt fanns där när jag anställdes 1965, hon fanns där när jag flyttade till Stockholm 1987.
Hon var gift med Thure Isacson, Kvällspostens skicklige fotbollsreporter med stort inflytande på gamla förbundskaptener som  Lennart Nyman, Georg ”Åby” Ericson och Orvar Bergmark. Thure Isacson gick bort i alldeles för unga  år. Liksom flera andra av mina gamla arbetskamrater på sportredaktionen – som då var en riktig sportredaktion i Malmö. Med namn som Birger Buhre, Leif Ström. Kajan Sandell, Nalle Ljunggren. Nils-Erik Åhman, Christer Björkman, Lennart Jarevik… you name it. Alla är dom borta idag.Vi var säkert inte lätta och ha med att göra alltid. Att vara sportjournalist på den ”gamla goda tiden” var tufft. Och så god var väl egentligen inte den tiden alltid. Det fanns en annan alkoholkultur hos många journalister då och det var nog så att det resande släktet av sportjournalister var speciellt utsatt. Jag vet av egen erfarenhet. Det skördade sina offer.
Ing-Britt Isacson var obrottsligt lojal, det fanns aldrig någon som hade ett ont ord att säga om henne. En tidningsredaktion var i alla fall förr en källa till mycken skitprat – men aldrig att detta drabbade Ing-Britt.
Vi blev för fyra år sedan grannar på Sergels väg 13, hon i A- och jag i B-trappan. Vi möttes då och då och utbytte gamla minnen innan två strokes drabbade henne.

A Wonderful World (Louis Armstrong), Non Je Ne Regrette Rien (Edith Piaf) och Jamaica Farewell (Harry Belafonte) spelades på orgeln i St Andreaskyrkan och Ing-Britt fick en ljus begravning som sonen Torbjörn ordnat. Jag tyckte det väldigt fint att så många gamla Kvällspostare mötte upp för att tacka Ing-Britt och visa sin uppskattning.

PS. Det finns förstås flera medlemmar från sportredaktionen på ”den riktiga tiden” som fortfarande är i livet. Rune Smith som nyligen gick i pension bor nästan granne med mig och var med och tog farväl av Ing-Britt Isacson liksom Tom Svensson, en tid sportchef och Bertil Nilsson. Tidigare sportkrönikören  (och kulturskribenten) Ulf R Johansson är numera något av en guru inom sporthistoriken, Jan-Peter Andersson och Alf Karlsson är fortfarande verksamma på KvP varifrån Kent Hansson nyligen gick i pension som lokal sportchef under Expressenparaplyet. Två andra gamla ”sport-KvP-are” – förhoppningvis i god vigör – är Arne Reimer och Ronnie Olofsson, motorexperten. Och har jag glömt någon ber jag om ursäkt för det.

Annonser

2 reaktioner på ”Så tog vi farväl av Ing-Britt Isacson

  1. Inte utan att det kom en tår i ögat när man läser om alla kvp journalister av det gamla gardet som gått bort. För en som varje söndag efter en match snabbt kutade iväg till tidningen och hämtade ett rykandes färskt exemplar, för att läsa om matchen, så känns det som att alla namnen Du nämner Peter tillhörde min familj/vänner. Detta trots att jag bara kände dom via tidningen. Dessa tider kommer aldrig tillbaka, tyvärr..

  2. Rolf Liljeblad

    Tack, Peter, för ett förnämt uppsamlings-heat av en gyllene sportkultur i Malmö. Jag tillhör de mångtusende som avnjöt och fostrades av densamma i hemmet och på arenorna.
    Ber att få tillfoga några magiska SDS-namn ur ett besläktat perspektiv: Sven Hansson, den störste av Malmös sportjournalister, samt Sven-Olof Berlin och Gösta Buhre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s