Nyheten om Reepalu var en god nyhet

Standard

Att Ilmar Reepalu avgår som Malmö s k starke man var en god nyhet när jag kom hem från Thailand. Jag har aldrig gillat den här självgode mannen som tror han är Guds gåva till Malmös mänsklighet. Han ställer sig gärna i mittpunkten på scenen och tar emot applåder för allt gott han tycker sig ha gjort.

Om Reepalu får säga det själv – och det gör han gärna – så är det han som ligger bakom Malmös förvandling från en grå industristad till modern framtidsstad. Ilmar Reepalu skapade Öresundsbron, han såg till så att Turning Torso och Västra Hamnen och Citytunneln kom till stånd. För att inte tala om Högskolan. Allt är verk av Ilmar Reepalu, Malmös frälsare. Han kan möjligen i ett anfall av storsinne meddela, att han inte varit alldeles ensam.
Vad han han inte så gärna berättar är att utan stöd av den borgerliga oppositionen hade han och nickedockorna bland kommunister och miljöpartiklar inte fått den eftersträvade frontpositionen. Han styrde dock Malmö med s k hoppande minoritet fram till 2006. Han har säkert också förträngt att B0 -01, Bomässan som ledde till byggandet av Västra Hamnens bostadsområde med Turning Torso, gick i konkurs dagen efter det att mässan stängdes. Heller inte en massa turer just runt Turning Torso, alls icke något ekonomiskt framgångsprojekt.
Ibland framstår Ilmar Reepalu som korkad. Flera uttalanden gällande judarna är direkt antisemitiska. En del uttalanden skyller han på missuppfattning i media, en del har han faktiskt tagit tillbaka, som t ex att den judiska församlingen i Malmö varit infiltrerad av Sverigedemokraterna. För några år sedan såg han till så att Davis Cup-matchen i tennis mot Israel i Malmö fick spelas inför tomma läktare.Senaste grodorna ur Reepalus foderlucka hoppade ut häromdagen. När det offentliggjordes att konstnären Lars Vilks, han med bl a Muhammed som rondellhund, skulle ställa ut på Galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö i sommar sa han, ”att jag hoppas ingen går och tittar på utställningen”, hjälper därmed till att hetsa upp stämningen. Någon större förespråkare för yttrande- och tryckfriheten tycks han inte vara.
I dagarna hoppade han och sossarna av samarbetet i borgerligt ledda Region Skåne som driver sjukvården här nere. Det gör man förvisso enligt min mening inte speciellt framgångsrikt och det finns mycket att kritisera där. Men det är ett direkt sandlådeagerande att lämna en församling istället för att slåss för sina idéer. Däremot tyker jag tingsrätt och hovrätt gjorde rätt som friade Reepalu för mutbrott i samband med att han bjöds in av gode vännen och IT-miljardären Dan Olofsson till dennes 60-årsfirande i Sydafrika. Rena tramset av ”mutåklagare” Christer van der Kwast.

Men nu har han snart gjort sitt i Malmö, den gamle arkitekten och attackdykaren. Han får hitta andra djupa vatten att dyka i. Observera att jag inte med ett ord berört det allra största misslyckandet, integrationsfiaskot som gjort Malmö till en mycket osäker stad som jag inte gärna promenerar ensam i kvällstid.

En reaktion på ”Nyheten om Reepalu var en god nyhet

  1. CeGe

    Verkar som om personkulten skall bevaras, av valberedningens förslag till Reepaulus efterträdare att döma…

    Citat Kvp: ”Katrin Stjernfeldt Jammeh har under många år varit Ilmar Reepalus närmaste politiska medarbetare. Redan 2008 när Katrin Stjernfeldt Jammeh valdes till kommunalråd blev hon omedelbart utpekad som Reepalus efterträdare.”

    Gud bevare Malmö!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s