Hästkött – är gott!

Standard

Ett förfärligt liv om att man hittat hästkött i lasagne från Findus. Det finns två aspekter.

Självfallet är det för djefligt om Findus säljer felskyltat livmedel. Det blir inte bättre av att köttet, häst eller åsna eller kanske till och rätteligen nöt – transporteras från Rumänien till Luxemburg via Cypern eller några andra kringelvägar innan det når Sverige. Här har livsmedelsverket absolut något att ta tag i. Det är ju inte precis vad vi kallar närproducerat. Att det sedan kanske är falskskyltat finns det inga ursäkter för.
Är det förresten fel på innehållsförteckningen? Alliansregeringen med jordbruksministern Eskil Erlandsson fick ju igenom i EU, att man inte skulle behöva i detalj redogöra för vad t ex en lasagne innehåller. Eller en massa olika korvar. Nu skriker Erlandsson högst av alla. Självfallet får man dock inte deklarera att det är nötkött om det kommer från häst. Eller åsna.
Inte för att jag är någon större konsument av färdiglagat och djupfryst. Inte alls, faktiskt. Så jag struntar egentligen i vilket. Dessutom är det så – att hästkött är gott!
Tidigare fanns det åtminstone två affärer som sålde hästkött i Malmö. Vill minnas att man sålde det i gamla Saluhallen som låg på Lilla Torg. Inte den hybrid till hall som numera hyser ett lyxhotell, utan den riktiga hallen som låg i egen byggnad och upptog hela torget.

hästkött 001
Dessutom fanns det en butik som specialiserat sig på hästkött vid Möllevångstorget. Närmare bestämt på Södra Skolgatan ända borta vid Smedjegatan. I den portingång som syns på bilden ovan fanns det till höger en uraffär, Holsteins Ur (nu Smulans hårfix). Min far var god vän med urmakare Holstein som jag inte minns förnamnet på. Mitt emot, där det nu är ett igenbommat växlingskontor låg hästköttaffären.
Vi talar i tiden runt 1950. Jag minns inte om vi nånsin köpte hästkött och om det förekom på middagsbordet hemma. Min far var travhästägare men jag tror inte han hade några etiska problem att äta hästkött. Jag har det absolut inte. Jag har ätit hästbiff vid flera tillfällen. Det påminner om magert nötkött och det är väldigt mört. Och gott. Riktigt så kallat hamburgerkött kommer också från hästen.
Jag har levt nära travhästar i hela mitt liv och har inget emot att äta upp dom sedan dom fullgjort sitt värv på tävlingsbanan. Underförstått att dom är fria från alla medikamenter, att den kollen finns utgår jag ifrån. Oetiskt? Kan jag äta grodlår och sniglar, krokodil och struts, kan jag väl käka häst. Eller?

Hund och katt som man gör i en del asiatiska länder?  Nja, där går nog gränsen. Jag är kanske en hycklare?

Annonser

2 reaktioner på ”Hästkött – är gott!

 1. Gert Palm

  Jag håller till 100% med dig Peter. Hästkött är gott! Och det var ett förfärligt ältande om detta övertramp som Findus har gjort. Men vi är som tur är förskonade från större naturkatastrofer så då får man göra stora rubriker av vad som finns till buds. Förutom de två hästköttsbutiker du nämner så fanns på 70-talet en på Amiralsgatan mitt emot där Konserthuset nu ligger

 2. CeGe

  Lasagneskämtmarknaden tycks aldrig bli övermättad. Här är den senaste (?):
  -Gubben har skaffat del i en häst.
  -Jaha, har han gått med i Rikshästen?
  -Nä, han har köpt en lasagne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s