Portier på Savoy som ordnade allt

Standard

Den här texten skrev jag för Sällskapet Ölhäfvarne och den publicerades i Sydsvenskan i dag, söndag 27 januari.

Lindkvist

Arkivbild Sydsvenskan, fotograf Rolf Olsson

Sture Lindkvist, Malmö, har avlidit några dagar innan han skulle ha fyllt 90 år.

Den sista länken till det äkta gamla ärevördiga Ho­tel Savoy i Malmö, är borta. Sture Lindkvist har avlidit.
Hotellägaren och trak­tören Lars Lendrop omgav sig med hotell- och restau­rangfolk som liksom han själv blev legendarer i Mal­mös krogliv – köksmästare Allan Pettersson, Sture An­dersson i Ölskänken, över­portier Arne Carlsson och chefsportier Sture Lind­kvist.
Det vi vill kalla  det äkta Sa­voy försvann när Lars Len­drop sålde etablissemang­et 1983.
Sture Lindkvist blev på äldre dagar hotelldirektör hos den nye ägaren, men det är portieren Sture Lind­kvist, den siste i sitt slag, vi minns.
När Sällskapet Ölhäfvar­ne bildades av Lars Lend­rop 1964 blev hemvisten Sa­voy och dess unika Ölskänk och grill. I entrén fanns Arne Carlsson och vid por­tierdisken Sture Lindkvist. Sture blev vår vän.
Det fanns ingenting som inte Sture Lindkvist kunde hjälpa Savoys gäster med. Och dit räknades Ölhäf­varne. Han blev en stor och sann vän. Alltid med glim­ten i ögat och ett stort, bull­rande skratt. Han hördes och skulle höras.
Det finns många histo­rier.
Som när Volvochefen Pehr G Gyllenhammar hade glömt sina manschettknap­par och Sture Lindkvist raskt trollade fram ett par gyllene sådana. Som dessutom var präglade med namnet ”Gyl­lenhammar”. Att det råkade vara kvarglömda manschett­knappar med reklam för Gyl­lenhammars havremust var ju en annan sak.
P G Gyllenhammar var en av många kändisar från olika delar av världen som Lindkvist kunde räkna som sina vänner, fortfarande dokumenterade med mäs­singsskyltar bredvid hissen.
En och annan  Ölhäfvare har hjälpts till sovlogi när ett Ölhäfvaremöte tende­rat att dra ut både ett och två dygn. Och fanns det ing­et rum ledigt så var det ju alltid uppackningsrum en halv trappa ovanför por­tierlogen. Men inga namn.
Inte heller när det plöts­ligt störtade in en ilsken äkta maka.
Hon hade några minu­ter tidigare ringt och frå­gat om hennes man fanns på Savoy. Portier Lindkvist svarade som den äkta man­nen tillsagt honom, ”han är inte här”. Att sanning­en var en annan upptäckte hustrun vid en titt in i Öl­skänken och Lindkvist fick sig ett argt öga med orden ”Du sa att han inte var här när jag ringde, det är han ju”. Lindkvist fann sig för­stås direkt och svarade ”Ja, nu ja”!
En Ölhäfvare fick  behov av att klä ut sig till beduin i samband med en fest och frågade om Sture kunde fixa ett lakan. Visst, sa Stu­re – och halade fram en tu­senlapp!
Claes Lindskog, legen­darisk bankdirektör från Skandinaviska Banken, skrev 1971 en bok med ti­teln ”Utsikt från mitt stam­bord” om vänner och stam­gäster på Savoy, som Pira­ten och Sten Broman.
Sture Lindkvist, alltid i sin oklanderliga syrtut, skulle ha kunnat skriva en bok med titeln ”Utsikt från min portierdisk”. Men det skulle vännen Sture aldrig ha kunnat tänka sig.
Diskretion var hans rät­tesnöre.
Sture fick ett  långt och fint liv med hustru Britt och vi deltar i hennes sorg.  Saknaden är stor efter den siste i sitt slag sedan vårt andra hem gick till de sälla jaktmarkerna när Sa­voy såldes.

FOTNOT: Begravning sker fredag 1 februari kl. 13.00 i Uppståndelsens Kapell, Limhamn.

Annonser

2 reaktioner på ”Portier på Savoy som ordnade allt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s