Slå en sexa, betala en krona för ölen!

Standard

Det här skulle man kanske föreslå Bullen? Beställ en öl, slå en tärning, fixa en sexa och betala – en krona! Det hände mig i Köpenhamn i går.

Jag var på väg från Nörreport station när mitt piller för vätskeutdrivning gjorde sig påmint. Som tur är ligger näringsställena tätt i Köpenhamn. Hade precis fyllt på med danska pengar från Danske Bank på hörnan Nörre Voldgade/Frederiksborggade på väg över Kultorvet. En halv trappa upp låg ett ställe som hette Out Of Juice. Sagt och gjort, trappan upp för att åtgärda mitt lilla problem. När detta var gjort var det ju passande på att fylla på den just uppståndna vätskebristen med en halv liter Carlsberg. Tjejen bakom disken kom då fram med ett askfat med en tärning i.
”Slår du en sexa kostar ölen en krona”, sa hon. Fast på danska förstås… Då gjorde jag det! Slog en sexa alltså. Eftersom jag var på mitt mest generösa humör fick hon två danska femkronor.
En form av ”happy hour” som jag inte mött tidigare. Kanske nå’t för stamlokuset Bullen i Malmö? Fast det är säkert förbjudet. Det hade nog inte dröjt länge innan nån byråkrat från Tillståndsenheten kommit och viftat med sitt pekfinger och hotat med att stänga placet. Och det hade ju varit synd på Malmös äldsta näringsställe, etablerat redan 1897 när huset på Storgatan byggdes.

Red Hot StomperslågBild PETER KASTENSSON

Hur som helst var humöret på toppen när jag äntrade trappan upp till andra våningen på Charlie Scott’s på Skindergade för att lyssna på en ny konstellation med yngre jazzmusiker som spelar den klassiska jazzen på sitt vis. Bylling & his Red Hot Stompers gjorde mig inte besviken.
Limehouse Blues, St Louis Blues, Dinah, Royal Garden Blues, Muskrat Ramble, After You’ve Gone plus lite Ellington i Creole Love Call, skönsång i I’m Confessin That I Love You, pärlorna kom på rad. Johan Bylling Lang ledde bandet, nöjde sig med sin klarinett här, med Bjarke Nicolajsen trumpet och sång, Morten Jessen trombon. Morten Mandel bas och sång, Mattias Nilsson piano (säg vilken jazzstil han inte kan trolla fram på tangenterna!) och Niclas Bardeleben trummor. Niclas var nyligen i Tokyo i två dagar med pianisten Niels LanDoky och basisten Jonathan Bremer, fast då var det betydligt modernare tongångar – ”utresa, jetlag, konsert, hemresa och jetlag igen”!
På plats var även några unga swingdansare som fick den trånga baren att skaka. Men lokalerna klarade sig.
Samtliga musiker finns med i andra konstellationer – och som den skickliga danska fotografen Mette Kramer Kristensen sa, ”det är inte lätt att hålla reda på vem som spelar i olika band”. Men det är märkligt hur många unga musiker i Danmark som gillar att spela även den gamla, klassiska jazzen. Faktiskt har ju till och med den modernare jazzens fäste Montmartre på St Regnegade tagit till sig det här. I november fick Jack Street Band spela där, den 12 januari är det Niclas Bardeleben som får chansen med ett nytt New Orleans Band.
Apropå Jack Street Band så är deras första CD nu på väg. Endast dom sista finputsningarna återstår, berättade Morten Mandel som leder det bandet. Sten Larsson, ordförande i Gladjazz i Ängelholm Båstad, berättade att man har engagerat Jack Street till sin Festival den 16-17 augusti i år. Sten var på Charlie Scott’s tillsammans med Hans Ingelstam, den eminente trombonisten från Helsingborg, som också kommer att spela i Ängelholm. där även sonen Björn Ingelstam finns med sitt band. Extra attraktion, världsgitarristen Jacob Fischer.

Tänk om man i Malmö vaknade till för att upptäcka den nya generationens musiker på andra sidan Bron. Inget ont om Peruna, Finney’s, Baked Beans och andra hedervärda ”danska gubbar”. Någon yngre generation än oss gamlingar lockar man tyvärr inte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s