Musik och snaps i juletid

Standard

Mycket att göra i juletid och därmed har friden fått lägra sig en tid över mina skriverier. Men lite kan jag väl få sticka emellan med och berätta lite om ett och annat.

Gruset Bullenlåg
Grus I Dojjan på Blå Båten och Bullen tillhör jultraditionerna. Efter gästspel hos Skeppar’n Olsson på Blå Båten landade Gruset i söndags på Bullen. Det behövs ingen reklam för det, ryktet flyger över sta’n och fullsatt är bara förnamnet när Krutte och grabbarna kör igång.  Redan i andra låten är åhörarna klara för den smått ekivoka som jag inte minns titeln på, men jag kan refrängen om att ligga på gräset och rulla och hoppa upp i sängen och...och att det river och raspar, nåja, den kan ju alla.

Grus ny generation.lågjpg

Kul att se en kommande generation stammisar framför scenen. Kunde väl inte sjunga med i Kalle På Spången men var med att klappade takten i Jambalaya och Buona Sera. Framtiden är räddad. Och fram emot kvällningen gick långdansen genom Bullens anrika lokaler som det 1970 grundade Grus I Dojjan nästan, men bara nästan kan matcha. Krog har det varit på Storgatan 35 sedan huset byggdes 1897!

R3B Dannelåg

Jag räddade mig dock undan långdansen. På Moriska Paviljongen i Malmö hade nämligen Roger Berg Big Band sin sista offentliga repetition för året. Fullmsmockat där också! I en ny croonerroll framträdde nämligen Danne Stråhed, något av ett skånskt nationalhelgon (nåja…) med insjungningar av låtar som Michael Saxells Från Himlen Till Österlen och När En Flicka Talar Skånska.

R3B Danne closelåg
Nu fick vi Come Fly With Me, I’ve Got You Under My Skin och Fly Me To The Moon bl a. Och det lät rent förbannat bra. Jag trodde faktiskt inte att Danne hade den rösten. Men det hade han. Det lär inte vara sista gången vi hörde den här konstellationen! Vi fick också höra Dorota Szczepanska, Roger Bergs flickvän, som stand in för Anna-Pauline Andersson tillsammans med Sara Ahlcrona och Miriam Ekespong  i några Andrew Sisters-nummer. Det gick galant. Skulle kunn skriva mycket om dom dryga två timmarna på Moriskan, men låt mig nöjas med att det var fint att åter få höra Mattias Carlsons eminenta klarinettspel i Artie Shaw-klassikern Carioca och så gav Roger – förstås – på begäran Sing, Sing, Sing och bevis på briljansen bakom trummorna.

Krutte snapsarlåg

Återupptog umgänget med Krutte Hedberg på måndagen när han och hustru Ulla bjöd till traditionsenlig mumma och dopp i grytan i sitt hem. Den mumma som Krutte blandar till är inte att leka med. Vi var väl närmare ett 30-tal som mumsade på fläskkorven och snapsade på Kruttes tiotal olika hemmablandningar.

Mumma Krutte1 låg 010

Krutte med sin Ulla, Connie Dahlberg, Blå Båten-skepparn Lasse Olsson, Peter Clemmedson från Gruset och Gisen Malmqvist den skicklige rörblåsaren lät sig väl smaka.

PS! Jag kan rekommendera Bellmans Kaneldragare, en flytande kanelbulle, den biter!

Bilder: PETER KASTENSSON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s