Kvinnokvotering i Malmöfestivalens musiktält?!

Standard

Nu kan vi snart vara där! Kvinnovotering i dom jazzorkestrar som ska spela på Malmöfestivalen!

Så här skrev jag i en blogg den 27 augusti efter årets Malmöfestival:
När kommer det bestämmelser om att minst 50 procent att musikerna måste vara kvinnor? Jag har nämligen en misstanke om att dom bestämmande gällande Festivalen till övervägande del består av feminister (me don’t like)…
Tyvärr finns det inte många kvinnliga jazzmusiker. Så då blir vi helt rökta.
Innerst inne trodde – eller åtminstono hoppades jag – att det inte skulle bli fallet. Men oron har tyvärr besannats. Pella Ström, tidigare PR-chef för Malmö Stadsteater och redan i år involverad i Malmöfestivalen, har nu flyttats upp till att bli chef för 2013 festival (om det blir någon, det vet vi ännu inte). Hon har till musiktälten, åtminstone Hot House, hört at sig och meddelat att man i Stadshuset, där hon själv sitter, har uttryckt oro för att kvinnliga musiker är alltför fåtaliga. Hon har meddelat att arrangörerna inför 2013 års festival – om det blir någon? – måste vara tidiga med sina orkesterbokningar och att dessa måste godkännas av kommunen!!!
Hon vet f-n inte vad hon snackar om, Pella Ström. Eller vem det nu är som ”uttryckt oro”? Det skulle innebära att kommunen bestämmer över vilken slags musik Hot House skall spela i Jazztältet, Malmö JazzHouse i Swingtältet, Bluesföreningen i Bluestältet etc.
I stadgarna för Hot House står i § 1 Föreningen och dess målsättning:
Hot House  är en ideell musikförening, vars målsättning är att förbättra villkoren för äldre jazz i Malmöregionen. Med äldre jazz menas sådan som enligt vedertagen uppfattning stilistiskt hör hemma i perioden före 1940, eller som stilistiskt står nära jazzen  från denna period. Det åligger föreningens styrelse att för föreningens räkning vid behov avgöra om en grupp eller artist ska anses höra hemma inom den äldre jazzen sådan den definieras  ovan.

Roger Berg Big Band.låg
Hur många musiker i Malmöregionen finns det som spelar eller sjunger  ”äldre jazz”? Som jag också skrev 27 augusti att i år hade vi duktiga sångerskor i bl a Roger Berg Big Band Sara Ahlcrona, Anna-Pauline Andersson och Miriam Ekespong (bilden ovan)Vi bjöd på Anna-Mia Barwe, Marie Valentin, Beatrice Sandell och så kornettisten mm Kiki Desplat och dotter Angela Strandberg med sin washboard samt pianisterna Gunilla Ibérer och Nina Aronsen-Falk. I Baked Beans Jazzers från Köpenhamn Anna Lolle på sousaphone och Eva Lolle sång. Plus två för mig anonyma sångerskor och tre violinister i Salongsorkestern från Lund. Så var dom kvinnliga och uppskattade inslagen i Hot House-tältet i år.
Möjligen finns det någon kvinnlig musiker ytterligare som skulle platsa men vi hade 25 band på scenen och är det verkligen kommunens uppgift att försöka kvotera in musiker som inte är kompetenta???

Den feminism som tydligen breder ut sig bland kommunens vänsterintellektuella övervintrande eller nedärvda rödstrumpor (?) är skrämmande. Den sektorn har absolut och definitivt ingen kompetens att avgöra musikurvalet i alla fall i Hot House Jazztält. Om det nu blir någon Malmöfestival 2013???

Bild: PETER KASTENSSON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s