Ett besök hos idrottslegendarer i Helsigborg

Standard

Gjorde ett besök på Helsingborgs Idrottmuseum på torsdagen. Det kan jag rekommendera. Erfarna besökare av dylika inrättningar som Ulf R Johansson och Erik ”Direkt” Jonsson, två ”gamla Kvällspostare” som ingick i den niomannagrupp som togs emot av Hasse Sjöström, menade att det här idrottsmuseet väl smälter in bland de museer som man räknade som världens finaste, finns i Schweiz, Helsingfors och Malmö. Men genom sin familjära framtoning står Helsingborg i särklass!


Hasse Sjöström vid Risto Karvinens trästaty av Henrik Larsson.

Helsingborgs Idrottsmuseum har funnits vid Karl Krooks Gata 10 i centrum sedan 2004. Den siste oktober är det dock slut här. Allt skall flyttas till större lokaler vid Idrottens Hus. ”Ett inte helt lättfattat beslut som dock vuxit fram med tiden”, säger Hasse Sjöström som dessutom är redaktör för museets mycket fina medlemstidning.
Bland det första man lägger märke till när man kommer in i utställningslokalen är en träskulptur i naturlig storlek av Henrik Larsson, en av sta’ns stora fotbollshjältar. Först ”upptäckt av Hasse Sjöström, som var lagledare i Högaborg när, ”Henke” var pojklagsspelare där. Statyn är gjord av Risto Karvinen, som också gjort skulpturen av målvaktslejonet Kalle Svensson som står på fotbollsstadion Olympia.
En oerhörd styrka för museet att så att säga ha tillgång till Karvinen. Som också bl a snidat ut Helsingborgs stormålvakter, förutom Kalle Svensson, Sigge Lindberg, Folke Friis, Henry Christensson som fick Europacupframgånger med IFK Malmö (svårt att tro på för dagens generation…) och Stig ”Nina” Malmqvist. Den senare skicklig målvakt i Råå IF, övriga HIF-are. Det är inte helt fel att kalla Helsingborg för ”Målvakternas Stad” som görs vid de här fint utmejslade huvudporträtten.
Det är också Karvinen som gjort den jättelika träskulpturen av den antika skulpturen ”Discobolos” som dominerar utställningslokalen.
Vi fick en dryg timmes fascinerande rundvandring tillsammans med Gustaf Ahlbin som engagerad ciceron. Då hade han precis guidat en grupp med bl a tidigare idottsministern Ulf Lönnqvist, tidigare också ordförande i Svenska Bordtennisförbundet och landshövding i Blekinge, nu ordförande i Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande. Dessutom var Ulf och jag skolkamrater på Malmö Realskola (numera S:t Petri Läroverk) i slutet av 50-talet. Vi spelade fotboll och handboll tillsammans i skollaget och han kallades för ”Pyggis” då, eftersom han inte var överdrivet lång. Om man så säger… Vi hann att byta några ord innan han med sitt sällskap försvann för att ”tura”.

Gustaf Ahlbin guidade bl a tidigare idrottsministern Ulf Lönnqvist när vi var på beslk.

Det finns förstås en liten specialavdelning för Helsingborgs store Formel 1-förare Gunnar Nilsson (vann Belgiens GP 1977) som tragiskt bort i testikelcancer redan 1978 och det pågår en ständig insamling till Gunnar Nilssons Cancerfond sedan Gunnars mamma Elisabeth donerat sin  förmögenhet till denna fond. Jag hade möjlighet att träffa Gunnar Nilsson och hans Formel 1-kompis Ronnie Peterson när dom besökte Kvällsposten på 70-talet och Gunnar var också en av dom som bar Ronnie kista vid begravningen efter Ronnie förolyckande i GP-loppet på Monza i Italien tidigare samma år som Gunnar gick bort. ”Tänk om vi kunde låna Gunnars Lotusbil från England, när vi flyttar finns det ju plats att ta in den. men bara försäkringen skulle kosta 400.000 kronor, så det är tyvärr otänkbart”, berättade Hasse Sjöström.
Man kan lätt förvilla sig i gamla minnen på Helsingborgs Idrottsmuseum. Jag rekommenderar ett besök!

Det var fint besök på Kvällsposten! Från vänster Anders Michanek som blev speedwayvärldsmästare inför över 38.000 på Nya Ullevi i Göteborg 1974, Stig Blomqvist vår störste rallyförare genom tiderna med massor av segrar i Svenska Rallyt på 70-talet och så en VM-triumf 1984, Reine Wisell som ersatte Jochen Rindt när denne körde ihjäl sig 1970 i Formel 1 för Lotus, Gunnar Nilsson Formel 1-förare för Lotus som vann Belgiens GP 1977 och så den störste, Ronnie Peterson. Jag fick som synes fotot signerat.

…och sedan gjorde vi som Ulf Lönnqvist. Vi ”turade”. Båten tur och retur till Helsingör ett antal gånger. Men det är en helt annan historia och de nio hade reducerats till sex (alla kom av i rätt hamn…) inför den slutliga hemgången, enligt den bild som reiseleiter Erik Jonsson tog kort för landgång: Greger Håkansson, Ulf R Johansson, Christer Borg, bloggaren och Jimmy Olsson.

Helsingborgsbilder: PETER KASTENSSON

Annonser

En reaktion på ”Ett besök hos idrottslegendarer i Helsigborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s