Ett utsökt julklappstips!

Standard

Får jag komma med ett julklappstips redan? Får jag inte? Det bryr jag mig inte om. För jag vill rekommendera en bok som bör finnas i varje civiliserat hem: Drick För Livet – En bok om Vinet Vår Vän! Det är, som det står i en underrubrik, en bok om”Franska viner som befrämjar hälsan”.

Det är vinkännaren (bl a) Willy Nilsson och hans dotter My Nilsson, boende i Frankrike, som åstadkommit en bok i storformat omfattande drygt 200 sidor. Eftersom Willy Nilsson är en oerhört skicklig layoutare dessutom – gjorde bl a lovordade boken ”Jägersro 100 år”   så är det en mycket snygg och tilltalande bok utseendemässigt med ett strålande bildmaterial.
Han skriver i förordet bl a att ”När vi dricker ett bra vin har vi närmare till ett leende. Boken beskriver också vikten av att att dricka rätt vin, det vin som med rikedom och angelägna vitaminer oförskräckt viskar i din gom att det här vinet är en gåva från moder jord, gjort på ett naturligt och äkta sätt utan onaturliga tillsatser och med största respekt för naturen.” En kärleksförklaring till vinet så god som någon!
”Boken handlar mycket om Frankrike, franska viner och personligheterna bakom dem. Alla som har medverkat har starka band till den franska vinkulturen och vill gärna sprida den glädje och känsla av äkthet som riktigt gjorda franska viner ger”, skriver Willy Nilsson också.
Vi får besöka massor av franska vinodlare i olika distrikt. Några rubriker: Från romantik till en tuff verklighet bland vinplantor – Irancy en förälskelse – Nicolas arbetar in takt med månen – Alla kockars dröm – Natachas kärleksförklaring till Syrah – Cahors den svarta juvelen – Känd som trollkarlen från Minervois – Nyckelpigorna trivs hos Sénat – Frankrikes vinregioner. Plus naturligtvis kapitel om Champagne, Bourgogne, Beaujolais, Alsace, Rhônedalen, Sud-Ouest, Languedoc-Roussilon. Och mycket annat.
Vi får veta att vinet kan både bota och förebygga sjukdomar och olika symptom som – och häng med nu! – allergi, aptitlöshet, avundsjuka, bantning, benskörhet, blodbrist, blodpropp, för lågt och för högt blodtryck, blåmärken, blåskatarr, blödningar, demens, depression, förstoppning, gallsten, gasbildning, gikt, girighet, halsfluss, hjärtsvikt, idrottsaktiviteter, influensa, kalkbrist, klimakteriet, kolesterol, kolibakterier, konvalescens. leversjukdom, matsmältningsbesvär, nervösa besvär, nässelfeber, reumatism, tarmkatarr, trög mage, trötthet, tuberkulos, urinvägsinfektion, utmattningssyndrom, viktminskning, väderspänning, åderförkalkning, ångestneuros, ödem och ögonsjukdomar. Man får också förslag på vilka viner som är bra till varje symptom! Tänk vad vin kan vara nyttigt… Men som det står om det här kapitlet, grundat på vad läkaren E.A. Maury, utbildad vid Medicinska Fakulteten i Paris forskat fram: ”Här görs inget annat än rekommendationer. Därför skall detta kapitel tas med en stor portion eftertanke, en nypa salt och till vissa delar en gnutta humor.”

”Vin är buteljerad poesi” skriver skotske poeten Robert Louis Stevenson. Boken kan köpas på nätet via bokia.se och adlibris.com. Blir en utsökt julklapp som lämpligen kan åtföljas av ett fint franskt vin som det finns massor av tips på.

PS. Boken nominerades vid bokmässan i Göteborg nyligen till bästa bok 2012 i sin kategori av Måltidsakademien.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s