Dirch Passer och Dragör

Standard

Det var några år sedan jag var i Dragör. En gång – före Öresundsbron – en livaktig liten by. Som man måste passera på väg till Kastrup med flygbuss eller bil som kom dit med färjan från Limhamn. Det kryllade av spritbutiker, ost- och köttaffärer med massor av svenskar som lockades av den då mycket starka och gentemot den danska mycket förmånliga svenska kronan.

Dragör är numera tyst och stilla. Besökte Dragör i måndags. Det var Dirch Passers dödsdag och en liten minnesstund på Dragörs kyrkogård där han ligger begravd har hållits under några år. Jag har haft laga förfall under några år eftersom den 3 september har sammanfallit med Derbyhelgen på Jägersro fredag-söndag. Men i år var det en måndag.
Jag skall inte närmare på in på vad som sker. Men kyrkogårdsarbetarna var något förbryllade över åtta svenskars försynta halvminutlånga skratt vid graven. Och hade nog svårt att föreställa sig över att det var whisky som hade blött ner den…

I Danmark uppmärksammar man inte sin störste komikers dödsdag. Dirch Passer levde ett självförbrännande liv och var bara 54 år när han 1980 föll ihop  och innan Tivolirevyn och dödförklarades två timmar senare. Förra hösten hade filmen Dirch Passer premiär, där Nikolaj Lie Kaas, son till Dirchs gamle vapenbroder på scenen Preben Kaas, spelade en mycket porträttlik Passer. Den fick inte många dagar i Sverige, men prisbelönades i Danmark. Har ni möjlighet, se den!

Nåväl, Dragör lever vidare om än i ett lugnare tempo. På hörnan mitt emot kyrkogården ligger Dragör Bistro vars danska smörrebröd jag kan rekommendera. Vi var några stycken som åt en magnifik ”platte” för bara 129 danska. Den svenska kronkursen är inte som i ”gamla da’r” men i alla fall rätt så bra nu igen. Allting är ju relativt…

Klassiska Dragör Strandhotell finns kvar och på uteserveringen vid kajen kan man fortfarande njuta av en soldränkt öl. Som bloggaren, Fille och Skuggan. Om man inte föredrar en medhavd på stenmuren mot den välfyllda småbåtshamnen. Som Pastor Jansson och några andra medresenärer. Skönt var det under alla omständigheter.

Vad som sedan skedde finns det olika och osäkra åsikter om…

 

Bilder: PETER KASTENSON

Annonser

2 reaktioner på ”Dirch Passer och Dragör

 1. Henrik

  Hej info
  Formålet med vores arbejde med aktiviteter og arrangementer cirklende omkring Dirch Passer og hans karriere er, at vi vil samle ind til at få rejst en mandshøj statue af Dirch Passer i 2016 i anledning af hans 90 års fødselsdag.

  Vil kendte skuespillere/komikere vise en revyforestilling over Dirch Passer-temaet.
  Læs meget mere om disse arrangementer og andre tiltag vi arbejder med, nederst her på hjemmesiden.

  Kig forbi vores Facebook side.Dirch Passer Festival
  Elle ring på 0045 28141799
  Henrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s