Några tankar om Malmöfestivalen

Standard

Det var ett tag sedan, men jag får skylla på att det varit en del jobb i Hot House jazztält under Malmöfestivalen och samma vecka en mycket att skriva till Jägersro om hästar och uppfödare inför Svenskt Travderby på söndag. Den gamle mannen orkar inte med så mycket men jag har i alla fall varit hos fabbro doktorn idag för diverse provtagningar, kanske står det nå’t skit i kroppen?

Festivalen var det. Resultatet för Hot House vet jag inte mycket om ännu, men ölförsäljningen som är den absolut viktigaste biten ekonomiskt sett lär ha varit i paritet med fjolåret, som var ett av de allra bästa genom Hot House mer än 20-åriga medverkar vid Malmöfestivalen. Däremot har utgifterna blivit högre. Ölen har gått upp, tror jag, med 80 öre litern och tälthyran var runt 10.000 dyrare i år. Några priser gällande försäljningen i tältet höjdes dock inte. För 55 kronor för 40 cl bira i ett plastglas känns väl nästan som en smärtgräns?! Även om – och det måste poängteras! – all underhållning är gratis.

Roger Berg Big Band med Roger’s Sisters, ovan, och Henning Munk Plum & Plumperne med Fredrik Johan, nedan, drog sprängfyllt tält.


25 orkestrar skall ha sin betalning och banden är sannerligen inte överbetalda. Ändå vill man gärna ställa upp och och de allra flesta (alla?) tycker det är väldigt roligt. Stämningen i tältet har varit hög hela tiden. Inte minst när när Roger Berg Big Band för tredje året i rad inledde söndagen på lunchen. Henning Munk Plum & Plumperne, i år med Fredrik John på trombon, är alltid ett säkert publikkort och ja, jag skulle gärna räkna upp alla banden men det får bli ”ingen nämnd och ingen glömd”. Roger Berg Big Band inleder förresten höstens fredagskvällar på Tuppen den 14 september. Där finns det en riktig dansparkett till skillnad från dom fot- och benovänliga gatstenarna i tältet.
Det mesta runtomkring fungerade väl för vår del. Åbro är stensäkra leverantörer och tältet fanns på plats i god tid. Dom rosa och rätta infartstillstånden fick vi efter några dagar så att orkestrarna kunde köra fram trummor och dylikt till tältet.
Men sopsorteringen…? Fiasko! Hot House fick beröm av sophanterarna för sorteringen. Men näst sista dagen, tror jag det var, så blev beskedet att ”ni kan strunta i det, alla sopor läggs ändå i samma kärl, eftersom sorteringen inte fungerar ute på sta’n!” Har jag faktiskt misstänkt hela tiden.
Kommunen gör stort nummer av att Festivalen skall vara ekologisk. Det skall vara ekologiskt överallt, vin och öl, mat, kaffe och till och med socker. Dessutom måste man kunna servera en vegetarisk rätt. Jävla trams! Ekologiskt vin fanns inte i dom 25-liters lådförpackningar vi måste ha – och skulle det finnas nånstans så blir priset alltför högt. Samma sak med ekologiskt öl. För dyrt och finns knappast på så stora fat som erfordras för att snabbt kunna pumpa fram i kranarna. Hos vår leverantör av kaffe fanns inget ekologiskt och den vegetariska maten löste vi med en ostbricka. Gud give att man inte framledes bestämmer att enbart vegetariskt får serveras, som i Way Out West i Göteborg. Och i rättvisans namn, borde inte mattält som serverar enbart vegetariskt åläggas att även servera en kött- eller fiskrätt??
När kommer det bestämmelser om att minst 50 procent att musikerna måste vara kvinnor? Jag har nämligen en misstanke om att dom bestämmande gällande Festivalen till övervägande del består av feminister (me don’t like)…
Tyvärr finns det inte många kvinnliga jazzmusiker. Så då blir vi helt rökta. Duktiga sångerskor som Sara Ahlcrona, Anna-Pauline Andersson,  Miriam Ekespong,  Anna-Mia Barwe, Marie Valentin, Beatrice Sandell och så kornettisten mm Kiki Desplat och dotter Angela Strandberg med sin washboard samt pianisterna Gunilla Ibérer och Nina Aronsen-Falk. I Baked Beans Jazzers från Köpenhamn Anna Lolle På sousaphone och Eva Lolle sång. Plus två för mig anonyma sångerskor och tre violinister i Salongsorkestern från Lund. Så var det kvinnliga och uppskattade inslaget i Hot House-tältet i år.

Vi ser gärna att det blir flera. Men banne mig om vi villa vara med om någon kvotering. Fast ärligt talat, jag tror inte det blir så. Väl…?

PS. Korrigerad text!

Bilder: PETER KASTENSSON

4 reaktioner på ”Några tankar om Malmöfestivalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s