Härlig Harry Arnold-kväll i Pildammarna

Standard

Vilken härlig kväll det blev i Pildammsteatern i går kväll. Harry Arnold Sällskapet hade sin traditionella stipendieutdelning tillsammans med Amiralens Storband och vädret behagade vara på gott humör även om kvällskylan trängde sig på en aning mot slutet.

Huvudgäster var förstås stipendiaterna basisten (och trumpetaren!) Lasse Lundström som fick Harry Arnold-stipendiet och trumpetaten och sångaren Björn Ingelstam som fick ungdomsstipendiet Stand By. Prisutdelare var ädelmetallsmeden Elon Arenhill, nybliven 90-åring, dessutom för så där en 50 år sedan trummis hos Harry Arnold – ”ålder är bara siffror, när jag blir gammal ska jag sätta mig ner och räkna efter”, upplyste han den glada publiken! Elon hade dessutom tillverkat och skänkt det eleganta silversmycke som utgjorde förstavinsten i det lotteri som såldes av Harry Arnold Sällskapet.
Kvällens upptakt var den sedvanliga. Amiralens Storband tågade in till tonerna av Harry Arnolds signatur Stand By och efter 58 sekunders CD-musik låten slog den förträfflige Anders Åhlin in bandet live. Anslående och uppskattat och kvällens första applåd av många var ett faktum.
Jan ”Jolson” Olsson, Skånska Dagbladets utomordentlige jazzskribent, ledde oss sedan som presentatör på den drygt timslånga musikaliska vägen. Bandets två sångare Petri Soikkeli och Christina Nordstrand hörde vi i vardera två nummer. Petri inledde med Pennies From Heaven och sedan en härligt swingande All Of Me medan Christina förtjuste den fullsatta amfiteatern med I’m Beginning Too See The Light och Thou Swell.

Björn Ingelstam var först in av stipendiaterna och Georgia On My Mind satt som en smäck tillsammans med bandet. Björn fick briljera även som sångare, han har en utsökt jazzfraserad (kan man skriva så?) och tonsäker röst som bara blir bättre och bättre. 22-åringen, som var underbarn redan innan tonåren, har redan gjort sig ett namn som driven trumpetare med totalt gehör och det fick vi förstås också prov på i Hoagy Carmichaels fina jazzstandard. Stort publikjubel!
Lasse Lundström framförde två låtar. Inledde med sin egen finstämda Saknad till  inne av människor ”som inte finns med oss längre”.  Jag har hört att han skrev den när trummisen Sture ”Stubben” Kallin (Simon Brehms orkester och Hylands Hörna bl a), som jag lärde känna på 90.talet, gick bort i Malmö 1998. Den här låten framförde han på den gamla bas som Jerle Lindblad spelade på i Harry Arnolds orkester och som nu finns i Lasses vård. Att Lasse Lundström inledde sin musikaliska karriär som trumpetare är kanske inte så allmänt känt, men det fick vi ett bevis på i Honeysuckle Rose tillsammans med storbandet, som var på ett utsökt spelhumör.

Anders Åhlin som är en oerhörd motor för det här bandet avslutade sedan konserten med sin tenorsax  – traditionellt – med Quincy Jones härliga The Midnight Sun Never Sets, odödliggjord av Arne Domnérus. Apropå Quncy Jones, så gästade denne världens i dag störste arrangör, av vilken musik det vara må, Ystads Jazzfestival som avslutade i helgen. I Ystad fick Quincy Jones, som var en gammal god vän till Harry Arnold, ta emot ett diplom som bevis på att han invalts till ständig hedersmedlem i Harry Arnold Sällskapet, vilken han enligt uppgift stort uppskattade.
Malmö Kommun och Kulturstödet med sin Sommarscen, är det som ser till så att arrangemangen flyter i Pildammarna och har gjort väldigt fint i backstageområdet och tar hand om musiker, artister och medarrangörer på ett förträffligt och gästfritt sätt – heders till alla!
Fyller på med några bilder från gårdagen:


Elon Arenhill tog en liten svängom med Lotta Jansson på backstageområdet och gick igenom vad som skulle hända med presentatören Jan ”Olof” Olsson.

Jan Jansson, Bo Hirche, Jerker Lefèvre och Raggen Dahlström från Harry Arnold Sällskapets styrelse ser till så dragningslistan till lotteriet blir rätt.

Lasse Lundström berättar om Jerle-basen för en musiker från Amiralens Storband och Elon Arenhill.

Anders Åhlin, ledaren för Amiralens Storband i samspråk med en annan storbandsledare, Roger Berg och flickvän Dorota Szczepanska, till vänster. Till höger Björn Ingelstam med flickvän Therese och sina föräldrar.

Bilder: PETER KASTENSSON

Annonser

2 reaktioner på ”Härlig Harry Arnold-kväll i Pildammarna

  1. Bertil

    Ta bort den där pajasen Jan Olof Olsson som förstör musiken genom att gå in fram före orkestern när de spelar. Han begriper inte att det inte är honom vi vill se och lyssna till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s