Regnbågen siktade fel!

Standard

Enligt irländsk folktro finns det en guldskatt vid änden av en regnbåge. Men den som skickade ut regnbågen i måndagskväll och prickade tornet på St. Andreaskyrkan på Fridhemstorget i Malmö siktade visst lite fel. För ”guldskatten” fanns på Ribersborgs kallbadhus!

Där var det nämligen jazzkoncert med grabbarna ovan i ♫ MICHAEL WATSON [US] – LIVE in MALMÖ w. Ingelstam / Bylling – NOLA CPH Jazz Connection. Världens längsta bandnamn enligt Björn Ingelstam. Från vänster Niclas Bardeleben trummor, Mattias Nilsson piano, Björn Ingelstam trumpet och sång, Michael Watson trombon och sång, Lasse Mörck bas och stående Johan Bylling Land alt- och sopransax. Härliga pågar från Danmark, New Orleans och Sverige.
Jag har skrivit det tidigare och håller fast vid det. Det är sådana här band som ger hopp om den klassiska jazzen. Som ju aldrig kommer att försvinna men som behöver nytolkningar jämte originalen för att hitta en ny och ungdomligare publik. På andra sidan Öresund har man kommit mycket längre därvidlag än här. Det är några sådana här band jag vill se på festivalerna där vidare kontakter kan startas för mer specifika konserter. Det ena utesluter inte det andra och i samband med festivaler kan man fixa till en mix av gammalt och nytt. Vi är dåliga på det och då inkluderar jag även den jazzförening jag själv representerar, Hot House i Malmö.


Stämningen var hög på gamla Ribban när grabbarna drog igång. The Preacher, I’m Confessin’ med utsökt sång av Björn, Mood Indigo, Pennies From Heaven, Royal Garden Blues och Michael Watson i härlig balladsång med Mattias och Lasse i My Funny Valentine var bara några av pärlorna.
Michael Watson har gästat Köpenhamn under några veckor och Johan Bylling Lang med Mattias Nilsson och Björn Ingelstam har fått ihop det här bandet som på söndagen också hade en utsåld konsert i Helsingborg och lite besviken var jag över att så inte var fallet i Malmö.
Speciellt fint tyckte jag det var att åter träffa trummisen Niclas Bardeleben  som jag faktiskt inte sett och hört sedan en konsert på jazzklubben Duc des Lombard i Paris i november. Bara att hoppas att hans och dom andra grabbarnas spelkalendrar blir fulla av ”gig” framöver. Björn Ingelstam kan i alla fall höras på Pildammsteatern i Malmö den 7 augusti tillsammans med Amiralens Storband. då han skall få Harry Arnold Sällskapets ungdomsutmärkelse Stand By-stipendiet samtidigt som basisten Lasse Lundström får det stora” stipendiet. Ordföranden Bo Hirche och ledamoten ”Raggen” Dahlström från HAS styrelse var på plats på Ribban.
Björn Ingelstam Band spelar på Charlie Scott’s i Köpenhamn nästa fredag och torsdag-fredag 2-3 augusti på samma place spelar han med Jack Street Band. Och när jag ändå är inne på Charlie Scott’s (på Skindergade) så kommer Olivier Franc Quintet från Paris dit måndag 6 augusti, bandet som gjorde jättesuccé i Hot House Jazztält vid Festivalen förra året. Charlie Scott’s hemsida hittar du här.

…och skulle du vilja ha mer lite annorlunda jazzhändelser i Köpenhamn så finns ju alltid JazzCruise som utgår från Mindeankeret i Nyhavn – kolla här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s