Bättre kan det inte bli!

Standard

Jag besökte en fantastisk krog på fredagen. Daniel Berlin Krog i Skånes Tranås. Tidigare hette den Brummer Krog. Lite avsides bortom allfarvägarna. Rättare, mycket bortom allfarvägarna. På Österlen, en bit utanför Tomelilla.

Den här krogen har fått högsta betyg – 5 postryttare – av Sydsvenskans svårflörtade mat- och vinbedömare Bong förra året. Fick nyligen 25 poäng av 25 möjliga (!!!) i Dagens Industri DI Weekend.
Nu skall det direkt sägas, att jag inte var där för matens skull. Tyvärr. Även om vi i trädgården serverades en grillbit från spädgris tillsammans med en härlig potatissallad fjärran från färdigförpackad snabbköpsdito. En skål med nypotatis med bl a hyvlad sparris. Till köttbiten en klick örtsmör och en sabayonnesås på nässlor och majonäs. Läckert och serverat till ett par hundra personer som var på Daniel Berlin Krog för vinprovning.


Jag var där tillsammans med Christer ”Krutte” Hedberg (Grus i Dojjan) och hans Ulla och det var Kruttes son Emil Bromée (bilden ovan) från Vin & Natur som var en av arrangörerna. Nästa 30 vinbönder från Frankrike-Italien-Spanien var där med sina viner, allt ekologiskt. Inga viner som man hittar i vanliga systembutiker, här gäller specialimporter och åtminstone jag var en katt bland hermelinerna, det vill säga vinexperter av alla de slag.
Runt 120 olika viner, vita, röda, rosé och champagne fanns till provning. Och nej, jag provade inte alla och nej, jag använde mig heller inte av de spannar som fanns för att spotta ut vinet sedan man kört runt det i munnen och låtsats vara mer än man var…


Jag tyckte i alla fall om en bourgogne, Garance Bourgogne rouge 2010 från Domaine Thoden, Vézelay, en av de odlare som Emil Bromée representerar. Bland övriga viner jag avsmakade fanns en Languedoc från Domaine Rémi Pujol, som hette Brutal. Just det, väldigt brutal i smaken, inte direkt något man sitter på balkongen med en sommardag…

Vin & Natur drivs av Ulf Ringius och Emil Broomé som båda lång erfarenhet från restaurangbranschen och senast har arbetat som sommelierer på Noma & Relæ i Köpenhamn och Trio i Malmö. ”Vårt fokus ligger på att förmedla vin med en stark känsla av ursprung och egensinnigt artisteri. De bönder vi jobbar med ser styrkan i frukten de odlar och marken de brukar. Deras mål är att göra vin med så små mängder tillsatser som möjligt eller helt utan, både i mark och flaska för att ge ett så ärligt uttryck som möjligt.
Levande viner som ger lust till mer!”, skriver man på sin hemsida.
Vill ni få mer information av Daniel Berlin Krog finns det här.

Ulla botaniserade lite i omgivningarna och tog den här fina bilden från ett grannhus till Daniel Berlin Krog. Absolut värd ett besök!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s