Det hade aldrig hänt på Rune Stolts tid!

Standard

Fredag inleds årets Elitloppsmeeting på Solvalla. Nio lopp på lunchen. Som följs av 15 lopp på lördagen med V75 och så söndag med extra V75 och 14 lopp. Totalt 38 lopp. Som nummer 37  kvart i sju på söndagskvällen och näst sist dom tre dagarna, körs finalen i Elitloppet! Vilket jävla vansinne och nedvärdering av sporten! Men så blir det när travbanechefen Tore Fyrand (han är norrbagge men verkar rätt trevlig!) viker sig för ATG! Det hade aldrig hänt på Rune Stolts tid!

Rune Stolt, Mr Elitloppet kallad, gick bort i veckan, 82 år gammal. Det var bättre på hans tid. Och alldeles definitivt roligare! Elitloppet blev Elitloppet 1953. Det var året efter tyske Permit vunnit Solvallas internationella lopp med Walter Heitmann. 1952 kom Rune till  Solvalla från en anställning på SAS, 1953 döptes loppet om och Frances Bulwark med Sören Nordin vann. Resten är historia. Rune Stolts historia.
Han skapade ett unikt kontaktnät travvärlden runt. Det är bara så, att utan Rune Stolt hade Elitloppet aldrig utvecklats till vad det är i dag. Långt före ATG:s tillkomst. Det fanns tid till att umgås och jag har varit i den lyckliga positionen att få uppleva massor av roligheter i samband med Elitloppet.
Man tävlade bara på söndagen. Det fanns tid till upplevelser vid sidan. Som 1969 då det flögs chartrat plan till Norrland så att tränare – som på den tiden var liktydigt med kuskarna, långt för catchdrivernas intåg – ägare, med fruar och hela millevippen, till Polcirkeln för att uppleva midnattssolen. Rentrav på Bodentravet var en annorlunda och rätt förfärande upplevelse för amerikanska toppnamn bl a.
I centrum hela tiden Rune Stolt. Plus hustru Ruth vars insats absolut inte skall förringas, Ruth tog hand om den kvinnliga delen av gästerna och guidade runt alla Stockholms exklusiva shoppingställen.

Ett besök vid Polcirkeln med bl a amerikanske travgurun Stanley Bergstein, topptränarna Delvin Miller och Joe O’Brien (vann Elitloppet 969 med Fresh Yankee)  med fruar. Nedan är det Delvin Miller som försöker fresta Gerhard Krüger med en rökt sik (eller är det röding) som serverades i samband med ett besök vid Storforsen.

Rentrav på Bodentravet i ösregn ändade i dikesbesök för bl a Krüger och O’Brien, dock utan skador och på bilden nedan är det O´Brien, Krüger och Miller samt Leopold Verroken med några sköna sameflickor. Bilder: EINAR ANDERSSON

Rune Stolt blev även kontaktman för Roosevelt Raceway på Long Island i New York gällande det s k VM-loppet, Roosevelt International, som kördes tills banan gick under 1988. Jag minns överdådiga garden parties hemma i Roosevelt-ägaren George Morton Levys jättelika chateau. Ett party som lämnades i bil med Roosevelts PR-man (vad var det nu han hette?) vid ratten, aspackad med en gin.tonic på instrumenbrädan. Med hustrun vrålskällande på honom – det gjorde hon alltid – i baksätet. Ja, herregud! Men hem till VM-hotellet Island Inn vid banan kom vi.

Jo. det var avgjort roligare förr, på Rune Stolts tid. Vi är många travälskare som har Rune Stolt att tacka för mycket! R.I.P. Rune!

PS: Sanity och Johnny Takter vinner Elitloppet!

Annonser

2 reaktioner på ”Det hade aldrig hänt på Rune Stolts tid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s