En CHAMP blir 75!

Standard

”Jag kommer till Skåne för att skåningarna är trevliga och maten god. Dessutom skall jag bli champion!”

Så uttalade sig Bo William Takter för mig i Kvällsposten när jag ringde honom 1978 då ha stod i begrepp att flytta från travbanan i Mantorp, där han var championkusk 1977 och 1978, till Jägersro. Idag fyller Bo William Takter 75 år!
Föga anade jag eller andra på Jägersro hur rätt denne östgöte skulle få, Bilhandlare till professionen och amatör inom travet innan han tog steget fullt ut att bli A-tränare. Man kan med fog tala om att inget blev sig likt sedan familjen Bo William Takter flyttade till Malmö.
Han blev champion på banan redan 1980. Och 1983. Äldste sonen Johnny fick sedan ta över tronen 1981, -82. -84, -86, -89, -90, 91 och 92! Hade man velat hade säkert yngste sonen Jimmy också kunnat bli champ.
Bo William var en föregångare med hästar som kördes barfota. Det gav så stort eko att travförbundet faktiskt ett tag var inne på att förbjuda detta. Inför provstarten till Svenskt Travderby 1983 rev han inför provstarterna, uppe på banan, av Micko Fripé alla skorna. Och vann loppet! I dag är det ren cirkus utan like gällande barfotakörningen som helt har gått travförbundet över styr.
Framgångarna orsakade stor avundsjuka och massor med skitsnack. Ingen tränare fick så många hästar dopingundersökta som Takter. En gång stod veterinärerna och väntade på honom när ha kom med en busslast hästar till Åby för att ta prover på samtliga. Han har aldrig fällts för doping.
Han flyttade till Tyskland 1984 och dominerade under några år tillsammans med storhästägaren Alwin Schockemöhle de tyska insatsloppen för unghästar.
Den nyblivne 75-åringens liv har haft både berg och dalar. Han misstänktes för skattefusk och satt häktad/anhållen i 21 dygn (!) av en nitisk åklagare i Malmö som jagade alla travtränare på Jägersro med blåslampa. Han beskylldes av totalt okunniga kriminaljournalister för skattebrott i mångmiljonklassen, relaterat till alla miljoner han kört in till sina hästägare!
Han dömdes för bagatellartade förseelser men en svår olycka 1988 gjorde att han gick fri från straff. Bo William föll i en halkig marmortrappa och att han kunde återvända till livet var ett mirakel. Jag besökte honom på sjukhuset några dagar efter det att han vaknat till liv. Att Bo William efter lång konvalescens kunde komma tillbaka i sulkyn och vinna lopp både i Sverige och Tyskland var ett mirakel.
När han blev av med sin licens efter ett tog på grund av medicinska skäl tog han det mycket hårt. Idag ser vi Bo William Takter mycket sällan ute på Jägersro. Men sönerna Johnnys gudabenådade körhänder och Jimmys framgångar som en av de största tränarna i USA följer han förstås nogsamt.

Jag säger stort grattis till en levande legendar och god vän och hoppas att Bo William Takter och hustru Solveig trots motigheterna har ett gott liv med framgångsrika såväl söner som döttrar.

Bloggaren tillsammans med en av de största hästmänniskorna inom svensk travsport.

Annonser

En reaktion på ”En CHAMP blir 75!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s