Här kan man tala om kvinnokraft!

Standard

Filmen I Hetaste Laget av Billy Wilder handlar om en damorkester. Med bl a Tony Curtis och Marilyn Monroe i rollerna. På franska heter den Certains L’Aiment Chaud. Det heter också den franska damorkester som spelade på Palladium i fredags.

Fem tjejer – eller kanske man ska kalla dom Madamer – har hållit ihop sedan 1984 under ledning av Kiki Desplat, multiinstrumentalist med Malmö som bas sedan många år. Salongen var fylld och nästan hela balkongen också. Kul. Och bra!
Det var några år sedan jag hörde den här orkestern och jag hade nästan glömt hur formidabel den var. Kiki Desplat har arrangerat det mesta av den 20-talsjazz som exekveras av henne själv på kornett, Sylvette Claudet klarinett och basklarinett. Shona Taylor piano, Nathalie Renault banjo och Claude Jeantet sousafon. Här blandas Fats Waller med franska chansoner som Josephine Bakers J’ai Deux Amours, rivig jazz i Chinatown My Chinatown och härliga Body and Soul, för att inte tala om extranumret St Louis Blues där speciellt Kiki Desplats blueskänsla i sången blev ett känslostarkt på konserten.
Publiken var verkligen med på noterna och applåderna duggade tätt efter varje solo, som Kiki fördelade rättvist mellan sina medmusikanter. Snacka om kvinnokraft!
Och under över alla under – Sydsvenskans Alexander Agrell bevärdigade faktiskt konserten med en liten men positiv fyrspaltare i gårdagens tidning. Visserligen ingen bild och inte samma utrymme som en metallicakonsert på Debaser (en klubb nånstans i Malmö) fick i veckan som gick, där en publiktom lokal recenserades på en dryg halvsida med stor bild.
Man får vara glad för det lilla när tidningen för en gångs skull skriver något i kulturdelen för de läsare som faktiskt fortfarande köper papperstidningen!

För övrigt håller jag på ett slutföra läsningen av boken Trav Är Mer Än Trav som storuppfödaren och travhästägaren Johan Th. Dieden skrivit – upplevelser och berättelser inom och omkring travet från 1960-tal till 2011″. Har precis kommit från trycket. Mycket kul och intressant, vännen Johan, som på sin  tid bl a ägde Kramer/Ambassadeur i Malmö, har varit med om både det ena och det andra…

Annonser

2 reaktioner på ”Här kan man tala om kvinnokraft!

  1. Bosse Olsson

    Du glömde att nämna en av mina favoriter i filmen, som dessutom hade den ena huvudrollen av tre, nämligen Jack Lemmon. Men det är ju inte så jäkla viktigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s