När Malmö var en stad för jazzens stora!

Standard

I morgon skall Hot House Förening ta beslut om deltagande i Malmöfestivalen i augusti. Kommunen har äntligen kommit till skott och innan Salongsorkestern – 18 man med strålar, sångkvartett och storband! – drar igång på Tuppen blir det ett extramöte med styrelsen. Tips – vi kommer att delta för 23e året i rad! Även om kommunen har höjt kostnadsbiten väsentligt och i största allmänhet gör det allt svårare för musikföreningarna och tälten.

Jazzen i Malmö frodas dock rätt bra. men oftast handlar det om gratismusicerande på diverse krogar i sta’n. Vilket gör det allt svårare för jazzföreningar som Hot House och Malmö JazzHouse att dra folk till tillställningar med entré. Men jag skall inte orda mer om detta och på Hot House har vi haft en positiv vår och det blir mycket folk i morgon på Tuppen.

Men kolla bilden ovan. Det är omslaget till programmet till Malmö Jazzfestival 1975. Jag har fått programmet av Kjell Hansson, före detta Malmö Kulturstöd och nu som pensionär ordförande i Teatermuseet i Malmö, håller också på med en bok inför Victorias 100-årsjubileum och han hittar mycket i gömmorna.
Under denna vecka konserterade i Malmö – läs och häpna!: Ella Fitzgerald med Tommy Flanagan Trio och Count Basie Orchestra, Jazz At The Philharmonic med Oscar Peterson, Dizzie Gillespie, Clark Terry, Zoot Sims, Roy Eldridge, Eddia Lockjaw Davis, Milt Jackson, Joe Pass, Ray Brown och Louis Bellson. På Malmö Stadsteater, nuvarande Malmö Opera, dagarna efter varandra. Och ännu en dag tidigare Arne Domnérus Sextett. Hela Festivalen invigdes av Gunnar Siljabloo Nilsson med Jazzådé och Pips Blue Six (som finns fortfarande, i alla fall delar av bandet). Invigningen skedde på Bohemia som var ett jazzcafé som låg på Regementsgatan 4. Jag var på Stadsteatern och såg Ella och Count i en av mina stora musikupplevelser.
Den store jazzpromotorn i landet var då Bosse Johnsson som lockade världens alla stora jazzmusiker till Malmö. Med bland arrangörerna under den här Festivalen var också restaurang Ambassadör med restaurang Gungan (saliga i åminnelse), ovan nämnda Bohemia och Malmö Stadsteater med teaterchefen Gösta Folke och planeringschefen Holger Reenberg och icke att förglömma – reklamchefen Sven Tollin, som den 2011-11-11 firade sin 88-årsdag hos Hot House på Tuppen och har beställt ”runda bordet” i morgon! Och Bo Johnsson är fortfarande verksam om än i något blygsammare sammanhang.
Fick ett annat program också från Kjell Hansson. Betydligt senare och betydligt blygsammare. men så sent som  den 9 maj 1992 spelade faktiskt Hot House Jazzmen och Ann-Sofi Brossy och Paul Strandberg i River Boat Shuffle på Stora scenen! I Hot House Jazzmen spelade då Ulf Darinder kornett, Paul Strandberg kornett, Lars-Erik Ström klarinett, Ronny Nilsson trombon, Torgny Salö piano, Peter Nyström banjo, Jonas Eliert tuba och Dennis Johnsson tvättbräda. Hot House Jazzmen finns inte längre men samtliga musiker utom tragiskt bortgångne Ronny Nilsson är fortfarande aktiva i olika sammanhang. Ja, ja, those were the days!

Slutligen, så är det här mina nya kompisar för tre månader framöver. I ett tappert försök att slippa operation och få hälsenen som hänger på en skör tråd att läka samman skall ja använda kryckorna när jag går. I stället för operation och åtta veckor i gips kan jag nu köra bil både på golfbanan och i vanliga livet. Detta plus träning på Aktiv Rehab i Limhamn skall förhoppningsvis göra mig hel igen.

I alla fall i högerfoten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s