Ett värdigt avsked för ”Minister of Jazz”

Standard

Jazzkonserter i kyrkor är väldigt vanligt i Danmark. Ett band som New Orleans Delight är något av specialist på detta och turnerar flitigt inte bara i danska utan även i svenska kyrkor under sommarmånaderna.

Västra Karaby Kyrka utanför Dösjebro har vid några tillfällen gästas av Roger Berg Big Band och i söndags av en swingkvintett med Roger Berg vid trummorna. Det här till saken att prästen i församlingen, Sven-Erik Palmbring, är synnerligen jazzintresserad med förflutet i Hot House i Malmö, något av en ”Minister of Jazz” och det vill nog till med en jazzintresserad präst om kyrkolokalen skall upplåtas för jazzkonserter.
I söndags var det sista konserten under Palmbrings beskydd, han går i pension under våren. Roger Berg kom med Ed Epstein på altsax, Erik Berndalen trumpet, Måns Persson gitarr och Lasse Lundström bas. Med härliga Lynette Koyana, Lady Lynette, hyllandes Jazz Divas med sin sång. Liksom inte vilket gäng som helst, skånsk swingelit är väl bara förnamnet.
Lasse Lundström är årets Harry Arnold Stipendiat, den första kontrabasisten som fått den här mycket prestigefyllda utmärkelsen, och det är han både stolt och glad för. Musikalisk ledare för Öresound Big Band bl a och hörs och syns ofta med eminente pianisten Mattias Nilsson. Hade den här söndagen hjälpt Lynette med harmonier till hennes tonsättning av en text ur Shakespeares En Midsommarnattsdröm!
Jo, det var bredd på musiken den  här söndagen, där Lynette bl a gav Beppe Wolgers text till Bill Evans Monicas Vals som en hyllning till Monica Zetterlund. Liksom originalverisonen av ”O Vad En Liten Gumma Kan Gno” med Zetterlund ur HasseåTages revy Glaset i Örat, What A Little Moonlight Can Do – som sjungits in av en annan Jazz Diva, Billie Holiday. Apropå Billie Holiday fick vi även God Bless The Child.
Lundaamerikanen och saxofonisten Ed Epstein från Texas ägnas ett uppslag i senaste numret av OrkesterJournalen, förekommer med både storband och mindre sammanhang som på Rock’Roll Kocken i Lund. Där spelar för övrigt i morgon gitarristen Måns Persson tillsammans med bl a trumpetaren Björn Ingelstam. som fick årets ungdomstipendium från Harry Arnold Sällskapet i år, Stand By Stipendiet.


Tyvärr hade alltför få personer hittat vägen på söndagen till Västra Karaby Kyrka som ligger lite vid sidan av allfarsvägarna. En vacker landsortskyrka med det vackra kyrkorummet som gjort för jazzkonsert, där tornet är äldst, årtalet 1794. En promenad på kyrkogården berättar mycket om trakten, lantbrukare och hantverkare.

Men sett till musiken blev det ett värdigt tack och farväl till Sven-Erik Palmbring som självfallet ringde in till konserten och avslutade den med en personlig presentation av deltagarna.

Bilder: PETER KASTENSSON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s