Brodda 75 år och starkare än någonsin

Standard

1937 köpte Leonard C Peterson-Brodda in travhingsten Pinero och fyra dräktiga amerikanska fölston. Brodda Stuteri var bildat. När Leonard C Peterson-Brodda dog 1967 efter att ha drivit Brodda Stuteri i 30 år var sonen Lennart 14 år. Han fick tillsammans med mor Ingrid överta driften.

Margaretha och Lennart Peterson-Brodda med Pinerostatyetten, hederspris i lördagens Minneslopp, framför porträttet av Broddastuteriets grundare Leonard C Peterson.Brodda.

– Dom första tio åren handlade det om enbart överlevnad och begränsad verksamhet. Det går inte att överleva bara på att tala om ett anrikt stuteri, säger Lennart Peterson-Brodda som med hustru Margaretha och deras dotter Katharina i dag driver stuteriet. Det har Lennart nu gjort i 45 år och landets äldsta stuteri fyller alltså 75 år!
Med anor som hästgård från 1400-talet kan man ju annars med fog tala om ”anrikt stuteri”. Där man dessutom redan 1886 körde travtävlingar enligt Ystads Allehanda ”på föranstaltande av hushållningssällskapets kontrakskomité för Vemmenhögs härad och styrelsen för föreningen landthästavelns befrämjande”. Landets äldsta stuteri, norra Europas största på sin tid. Det klarar man sig inte på idag. Numera är Brodda och Skåne med ”på banan” i allra högsta grad. Den skånska uppfödningen har tagit tillbaka mark som gjorde att Västergötland ett tag kallades fär Sveriges Kentucky. Så är det inte längre, Lennart nämner, förutom Brodda, Lutfi Kolgjini förstås, Göran Falk, Rune Anderssons Mellby Gård, gamla ”Silviogården” med bl a Pellinihästarna och Courant utanför Ängelholm. Och om det finns miljö som kan påminna om Kentucky, så finns det på Broddas 600 tunnland, där man arrenderat ut jordbruket.
– Vi skall sätta fingret på att Skåne har tagit tillbaka tappad mark! Vi måste samarbeta för att få hit såväl tyska som holländska tränare. Tar man en passare och drar runt Jägersro i centrum, så ser man hur väl Skåne ligger till geografiskt. Vi får inte vara rädda för att släppa in utländska tränare och hästar som vill etablera sig i Sverige. Ju fler aktörer vi får med, ju starkare blir vi.
– Men tyvärr är det för många som drar åt olika håll. Alla tänker på sitt och att få snabba pengar. Det har bl a visat sig i debatten gällande premiepengarna alternativt möjligheten till dubbla prispengar i dom klassiska loppen. Varje människa vi tappar har en ring människor omkring sig som är intresserade. Kanske av sin grannes häst, eller kompisens häst. Mycket av den biten har vi tyvärr redan förlorat. Jag förstår mycket väl att det gnälls från uppfödarna, kanske speciellt från dom mindre. Det är också befogat gnäll, småuppfödarna är verkligen illa ute. Man vill ju få tillbaka också, kostnaderna för att få fram en avkomma står inte i paritet med priserna på auktionerna.
– Men man kommer ingenstans med bara gnäll, menar Lennart Peterson-Brodda.
Han talar om vikten av att hela tiden förnya stostammen. Men också om att inte lägga alla ägg i samma korg som Brodda gjorde på 60-70-talet med i aveln misslyckade hingsten Fisherman.
– En hingst kan vara mycket eftertraktad idag efter starka tävlingsprestationer och med fin stam. Tre år senare kan han vara helt ute och ingen efterfrågar hans tjänster. Det gäller att försöka komma fram till vad som kan vara intressant även efter två-tre år.
För ett stuteri av Broddas storlek är det viktigt att det då och då produceras stjärnor. Från Brodda kommer 60-talets VM-tvåa Kentucky Fibber, Kriterievinnaren Pamir Brodde som bla också vann Oslo Grand Prix, Elitloppsvinnaren Steinlager, dubble Prix de France-vinnaren Naglo, världens snabbaste sto över medeldistans med 1.10,8a (som tvåa) Debbie Brodda och Yatzy Brodda, som vann både Breeders’ Crown och Stoderbyt.
– Jag grämer mig dock lite över att jag inte fått fram en Derbyvinnare ännu, men det finns ju tid fortfarande säger Lennart – men far Leonard fick under sin tid både King Brodde 1948 och Madame Song 1951 som vinnare av Svenskt Travderby.

På Brodda finns idag tillsammans med dotterbolaget Brodda International 28 egna fölston plus inackorderingar. Vilken dag som helst skall ovan nämnda Debbie Brodda få sitt första föl med Muscles Yankee som pappa. Några dagar innan mitt besök hade Ronda Brick, segerstaplaren hos Hans Adielsson, fått ett föl efter Revenue bilden ovan,. Till Brodda väntas Tiffany Brodda från Frankrike.

I en hage utanför det EU-godkända seminstallet går avelshingsten Infinitif (efter Pine Chip-Island Dream e. Coktail Jet), italiensk Derbyvinnare och obesegrad i sina treårsstarter i Italien och Frankrike (bilderna ovan). Här finns också den nya 1000-meters träningsbanan med doserade svängar som möjliggör 17-farter och som användes av bl a Joakim Lövgren och Ulf Norrby, den senare har sitt stall på Brodda.
På lördag körs alltså L C Peterson-Broddas Minneslöpning som ingår i Olympiatravets försök på Jägersro. Till vinnarens ägare utdelar Lennart och Margaretha Peterson-Brodda den unika Pinero-staytetten i brons som man håller fram på översta bilden. Observera, det är inget vandringspris utan får behållas!B

Bilder: PETER KASTENSSON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s