Detta var en sorgens dag att minnas med glädje

Standard

Lördagen 2 mars kommer jag aldrig att glömma. Men en sorgehögtid kan faktiskt också bli till ett ljust minne. Så känner jag efter Stefan Kärfves begravning och minneskonsert hos Hot House på kvällen. (För att se text och bilder i full bredd, klicka på rubriken).

Det var mycket folk i Paulikyrkan när klockan närmade sig 13.00. En underbar vårdag med härligt ljus och värmande sol. Strax innan klockringningen till begravningen spelade Kjeld Brandt Jakobsen och hans New Orleans Delight hymnen ”He Touched Me” och satte därmed tonen till en ceremoni som nog var så nära New Orleans som man kan komma i Sverige. Stefan Kärfve var ju sedan många år bandets fasta basist.

Stefan Kärfves dotter Martina hade informerat prästen Rikke Möller Andersen fint och det blev en mycket personlig betraktelse. Endast en unison psalm sjöngs, det var psalm 11, ”O Store Gud”.


Paul Bocciolone Strandberg, en av Hot House-veteranerna som spelat mycket med Stefan Kärfve spelade solotrumpet i ”You’ll Long For Me When The The Cold Winds Blow”, som Stefan älskade att spela på tuba. Stefans täta vänner från bl a Kärfves Trio Mikael Cinthio, altsax, och Björn Ekman, gitarr, framförde ”Romance d’Amour” som en sista hälsning till spelkamraten.och New Orleans Delight spelade ytterligare två hymner.


Kistan fördes i procession till Pauli Kyrkogård och efter kistnedsänkning sjöngs unisont ”Härlig Är Jorden” med ackompanjemang av NOD och flera andra närvarande musiker, bland annat Ronald Andersen som spelade ihop med Stefan i Swinging Guitar. Från graven gick man sedan med musikerna i täten spelandes ”Just A Little While To Stay Here”. Närmare New Orleans kan man inte komma!

TIL MINDE OM STEFAN KÄRFVE

På kvällen var New Orleans Delight sedan länge kontrakterade att spela hos Hot House på Tuppen. Kjeld Brand gav tidigt besked om att man önskade genomföra spelningen trots Kärfves bortgång. Vi blev överens om att göra det ”Til Minde Om Stefan Kärfve” och det blev en utomordentligt fin kväll. Bandet inledde efter några korta ord om dagen och kvällen med ”How Great Thou Art”,som från svenska psalmen 11 av Carl Gustav Boberg 1885 enligt ovan via Ryssland till Tyskland vandrat till USA.
New Orleans Delight hade frågat Karl-Åke Kronqvist, Kalle Kroon, om han ville bli Stefan Kärfves ersättare på basen under kvällen, vilket Kalle med glädje tackat ja till – ”jag är så oerhört glad att jag fick den här möjligheten att hedra den fina människan och vännen Stefan”, sa Kalle som svarade för en strålande insats och drog ner stora applåder och många uppskattande ord från bandets övriga medlemmar. Förutom Bengt Hansson trombon, Erling Rasmussen piano (av Anders Rudnert nystämt sådant!), Erling Lindhardt banjo, Claus Lindhardt trummor pch bandleader Kjeld Bandt. Jag är säker på att det inte var sista gången vi hörde Kalle Kroon med New Orleans Delight!


Kjeld Brandt påminde publiken om att det absolut var mening att man skulle minnas Stefan med glädje och gärna dansa också. och golvet fylldes. Det här var en av Hot House största publikkvällar och det kom så mycket folk att man tyvärr blev tvungen att stänga entrén då lokalerna inte fick ta emot hur mycket folk som helst.
Sedan danske multinstrumentalisten Kim Menzer, tidigare medlem i NOD, avslutat andra setet med en rivande blues på munspel (!!!) och sång (övre bilden) blev det efter en kortare paus möjlighet för andra att sitta i bandet. Vi fick då åter se och höra Mikael Cinthio, altsax och klarinett. och Björn Ekman (mellanbilden), nu med sin banjo, sjunga och riva loss i några nummer. Björn Franzén hoppade in på basen och storbandsmaestro Roger Berg på trummorna, ett ordnat ”kaos” under Kjeld Brandts milda överseende (undre bilden).


Ganska många danskar på plats och mest långväga gäster var Jil och John Pepper (bilden ovan i fanströjor)) som flugit in från Cornwall i England (härifrån kommer också trumpetaren Derek Winters som ofta är solist med NOD) dagen före och åkte hem på söndagen enkom för att delta i begravningen och minneskvällen.

Av publiksnacket att döma blev det här till ett mycket fint ”Minde Om Stefan Kärfve” och uppskattat var det att delar av hans familj infann sig. Ett verkligen stämningsfullt slut på kvällen inför en tyst församling gjorde New Orleans Delight genom att spela hymnen ”An Evening Prayer”. R.I.P. Stefan Kärfve.

Bilder: PETER KASTENSSON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s