Varierade musikveckor

Standard

Honungsvatten och spanska dunderpulvret Frenadol har fått upp mig från horisontalläge och kanske har förkylningen insett att det inte går att inta min ståtliga kroppshydda hur enkelt som helst? Den som lever får se. Och det tänker jag göra.

Den musikvecka som började förra fredagen inleddes med en välbesökt kväll på Hot House när Jazzin’ Jacks från Helsingborg kom på alltid lika välkommet besök. Någon dag senare kom beskedet att Hans Ingelstam, den oerhört skicklige trombonisten, kommer att lämna bandet efter 29 av de 30 år (det 31a nu) man spelat. Ett svårt avbräck förstås. Kanske var Hot House sista spelningen tillsammans?
Pratade med trumpetaren Jack Andersson när jag stötte på honom nyss lidna fredag och han och bandet hade blivit lika överraskade som vi över Hans beslut, som man fick en vecka innan Hot House-giget. Hans vet förstås att ingen är oersättlig och inhoppare blir nu Fredrik John, och bättre kan man inte få i våra kretsar här nere.

I onsdags hade Harry Arnold Sällskapet sitt årsmöte på Annebergsgården. Raskt undanstökade förhandlingar utan överraskningar och sedan fick vi lyssna till pianisten Sven-Erik Lundeqvist Trio. Jisses. vilka grabbar! Med David Andersson på bas och Olle Dernevik trummor bjöds vi på swingunderhållning av klass. Så unga och så samspelta. Man inledde faktiskt med en av Doris Days stora låtar, The Party Is Over – ”och nu går vi hem”, sa Lundeqvist. Det gjorde man efter drygt 1,5 timme av svårslagen pianotriojazz.  Man kan bara önska att dessa ungdomar kan ges en framtid där man kan försörja sig på sin musik! Sven-Erik Lundeqvist var för tre år sedan den första ungdomsstipendiaten som fick Sällskapets Stand By-stipendium.

Sven-Erik Lundeqvist stötte jag på redan i fredags igen. På Bollywood, gamla lunchrestaurangen Pentryt vid Sverige Radio på Baltzargatan, hade Malmö JazzHouse en kväll med Etta James och hennes musik. Lillemor Johnsson och hennes stab kunde glädja sig åt absolut fullknökad lokal när mångsidiga Anna Pauline (Andersson) drog igång tillsammans med Niklas Fredin, flygelhorn och sång, Anders Fridlund gitarr, Johnny Åman bas, Jimmy Emmoth trummor och alltså Lundeqvist på piano.
Etta James som dog 73 år gammal i år, var en av de stora souldrottningarna, kanske den allra främste och herregud som Niklas och Anna tolkade henne! Tyvärr var ljudet inte det allra bästa, men jag turen att få en bra plats och har inga klagomål. Många musiker på plats. Det var här jag träffade Jack Andersson (tacka för det, han är stolt pappa till Anna Pauline!), mötte också Malmös blueskung Steve Grahn, trummisen Hans-Peter Nilsson, Queen Josefin (Ahlqvist), tyckte jag också skymtade sångerskorna Åsa Widerberg och Vivian Buzcek i vimlet.

På fredag är det begravningsceremoni för Stefan Kärfve vars tragiska dödsbud nådde oss  för en dryg vecka sedan. Kl. 13.00 i St Pauli Kyrka i Malmö och då kommer danska New Orleans Delight att spela. Stefan Kärfve var fast medlen i bandet sedan några år och bandet kommer även att genomföra den kontrakterade spelningen på Hot House på kvällen på Tuppen som en hyllning för Kärfve – ”Til minde om Stefan Kärfve”. Bandet inbjuder musiker som spelat med Kärfve att hoppa in i bandet i sista setet som börjar cirka 22.30.

Tiden går fort och snart nog är vi inne i april. Den 1 april blir det storbandskväll på Palladium med Martin Lavröd och hans välrenommerade Z Big Band med munspelsvärldsmästaren Filip Jers och skånska jazzsångerskan Gunilla Postaroff som solister. Det låter som något extra. Biljetter finns hos Kulturcentralen i Malmö, 040-10 30 20.
Apropå Palladium och Kulturcentralen så har Malmös festfixare nummer 1 Lars Hector en välgörenhetstillställning på Palladium med bl a komikern Thomas Petersson, teaterprimadonnan par preference Marianne Mörck och Totte Wallin måndag 9 april, biljetter även här på Kulturcentralen.

Slutligen, har ni tänkt på att jag inte skrivit en rad om lilla prinsessan Estelle. Jag bryr mig faktiskt inte mer än att nyblivna föräldrarna gratuleras, precis som alla andra nyblivna föräldrar. Men jag mår illa av det slickade äcklet Johan T Lindvall på Expressen som nu igen viker ut sig på uppslag och helsidor och gör sig själv till huvudfigur. Jag hade skämts om jag jobbat på tidningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s