Bullenstammisarna har nu sitt eget stamställe

Standard

I oktober förra året startade två Bullenstammisar ett nytt liv. Henrietta och Tobbe Melinder köpte in sig i Harrys Bar i thailändska semesterorten Patong. Hyrde ut sin lägenhet med tillstånd ett plus ett år, lämnade allt och flyttade till Thailand. Slogs med myndigheter om arbetstillstånd men nu är man etablerade.

Inte bara med Harrys Bar där man fjärdedelsägare  med andra svenskar och en norrman utan finns nu med i ägarbilden också i Rumpan Bar på Patongs bargata nummer ett, Bangla Road, samt i Seybylla, som är mera ett lunchställe i Patongs utkanter, men där man en kväll i veckan har barbercue.
– Så det finns att göra. Tobbe och jag är var sin kväll i veckan på Rumpan Bar, en dag i veckan på Seybylla och så fyra kvällar på Harrys berättar Henrietta.


Vi sitter och väntar på Tobbe på Harrys vid det som kallas stambordet. Jag har tagit mig ner från Khaolak med taxi, en resa på cirka två timmar med taxi. Mitt hotell har en ”utflykt” för shopping till Patong i Phuket, den saken är det inte så mycket bevänt med i Khaolak. Vi är tre personer som betalar 800 bath per person, så där en 180 kr ungefär om man plockar ut bathen i bankomat på plats och inte utnyttjar Forex eller bankernas skamkurser hemma.
Eftersom jag kommer till Harrys på deras lediga dag går vi på en italienare i grannkvarteret, Sorrento, och äter. Alldeles utmärkt. Italienskt som omväxling till thaikäket. På Harrys finns förstås både thai och mera svenskbetonade husmansrätter. Stället är väl känt bland alla svenskar som röjer i Patong på bl a Bangla Road. Men Harrys ligger på en lugn parallellgata, en gågata utan trafik och marknadsstånd.
Just nu är det högsäsong. Framåt april tunnar turistströmmen av och tar sedan fart ett halvår senare igen.
– Men det börjar faktiskt jämna ut sig lite. Skillnaden på vinter och sommar värderleksmässigt är ju egentligen knappt märkbar. Dock har turistströmmen minskat jämfört med föregående år och därför gäller det att att ligga i för att försöka hålla vinstmarginalerna som skall bekosta den sämre perioden, berättar paret Melinder.


Dom börjar finna stilen här nere. Bostad har man i Patong Tower som ligger i ändan på gatan och syns på bilden med Harrys-skylten.
– Vi börjar lära oss språket i alla fall lite och så fort vi får tid skall vi sätta oss på skolbänken.
Men värmen?
– Den tycker jag vi klarar bra nu, lite värre till sommaren då den blir fuktigare, även om temperaturen är den samma.
Till midsommar blir det Sverigebesök. Henrietta troligen ett par månader medan Tobbe får hålla ställningarna längre i Patong. personalbehovet är inte så stort då.
Phuket har problem med sin lokala polis, som är genomkorrumperad. Den kan plötsligt göra raider till barer och hota med stängning om man inte betalar svarta pengar.
– Vi har en mycket skickligt thailändsk revisor och har ordning på alla våra papper. Men polis från Bangkok är nu i Patong för att försöka få stopp på korrumptionen och man hotar med att barerna måste stänga redan vid två-tretiden på natten och det hoppas jag Rumpan Bar slipper, säger Henrietta och Tobbe.
När jag promenerar från shoppingscentret JungCeylon till Harrys stöter jag plötsligt på en gammal bekant som jag väl inte sett på tiotalet år. Peo Andersson, tidigare hästsportjournalist, kommer ut från en bar. Bor normalt i Höllviken men tillbringar en längre vinterperiod i Thailand, skall nu bege sig till Malaysia för att förlänga sitt visum och ta sig upp till Hua Hin. Där skall han bo hos Jan Thorpling som mäklar lägenheter och är gift med en thailändska. Jo, det är samme Thorpling som ett tag var galoppsportchef i Stockholm och ännu tidigare under namnet Jan Nilsson var spökskrivare för travtränaren Thomas Nilsson i boken om Legolas. Han såg ut att må bra, Peo, och skickar sina hälsningar.

Världen är bra liten ibland. Och Henrietta och Tobbe och deras Harrys Bar är väl värda ett besök, när ni har vägarna förbi semeesterön Phuket.. Det är ganska många svenskar som har det vid den här tiden på året.

Bilder: PETER KASTENSSON

Annonser

2 reaktioner på ”Bullenstammisarna har nu sitt eget stamställe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s