En katastrof som lever för alltid

Standard

En månad nästan i Khaolak (kan också skrivas Khao Lak) norr om Phuket i Thailand. Då är det omöjligt att att inte tänka på katastrofen annandag jul 2004, då bl a Thailand och därmed många svenska turister drabbades av den våldsamma tsunamin.

Redan på hotellet Khaolak Orchid Beach Resort påminns om tsunamin. Hotellet ligger bara 50-talet meter från stranden och många klarade sig genom att hinna fly upp på tredje och översta våningen när den tio meter höga flodvågen rullade in från Indiska Oceanen och Andaman Sea.


En palm på den här stranden har blivit ett minnesmärke för dom som inte klarade sig. I december sju år efter katastrofen var bl a ett svenskt morföräldrapar och satte upp blommor och minnesbilder från dotter och barnbarn som dödades just här. Totalt sett var det 543 svenskar som miste livet.


Kolla bilden ovan. Den är också från Khaolak, två kilometer från stranden. En polisbåt står kvar på den plats som den spolades upp, när den låg utanför ett hotell som bevakningsfartyg för thailändske kungens dotter och man som fanns på hotellet. Prinsessan klarade sig men inte hennes man, kungens svärson. Båten var förvånansvärt oskadad och sju av de åtta besättningsmännen klarade livet. Platsen är nu ett litet museum vid Petchkaseew Road i Khaolak. Det säger lite om tsunamins kraft när den nådde land.

Bosse Olsson, reskamrat tillsammans med hustru Eva, pekar på en tavla där det ställts samman hur många thailändare som omkom. 5.321 blev slutsiffran av de cirka 290.000 som omkom i Indonesien, Sri Lanka, Indien, Bangladesh, Maldiverna, Malaysia, Burma, Somalia, Tanzania och Kenya morgonen den 26 december 2004 efter jordbävningen i Indiska Oceanen vid Sumatra.

Eva skickade upp en ljuslykta från hotellets strand. När den långsamt stiger mot himlen finns det utrymme för att minnas. Lite skillnad mot allt smällande hemma!

Kan vara värt några tankar så här en knapp vecka innan färden ställs hemåt.

Bilder: PETER KASTENSSON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s