Malmö – en vingklippt idrottsstad

Standard

Mångmiljonbygget Malmö Redhawks hockeylag håller på att vittra sönder redan efter en dryg halv säsong. Malmö HK förlorar borta mot bottenlaget Tumba som därmed vann sin första hemmamatch. MFF misslyckas i allsvenskan i fotboll och gör fiasko internationellt.

Tre lag i Malmö med uttalat höga mål. Redhawks skulle med hjälp av många miljoner från mecenaten Hugo Stenbeck nå Elitserien. Malmö HK skulle till slutspel och MFF skulle åtminstone kunna hota HIF i allsvenskan. Platt fall på tre håll. Så här lång ti alla fall.
För MFF avslutades säsongen i går med ny förlust i Europa League eller vad nu B-upplagan av Champions League heter. Efter fjolårets allsvenska guld ställdes förhoppningarna rätt högt. Det går inte ens med bästa vilja påstå, att några förväntningar infriats. För MFF blev det förlorad säsong.
Redhawks skulle bli flygfärdiga i år med pengar från Hugo Stenbeck. Man köpte spelare i parti och minut. Men glömde uppenbart att skaffa ledare. Jag vet inte vem som har rätt i den infekterade striden mellan sparkade tränaren Leif Strömberg och sportchefen Stefan Nyman. Båda en gång sparkade från Södertälje. kom tillbaka dit och värvades från Södertölje till Malmö i år. Därifrån plockade man också några spelare som inte platsade i det laget. Dessutom en lirare från USA som jag aldrig hört talas om vid namn Linus  Klasen som bara han fick flermiljonkontrakt. Namn från utlandet som Ivan Ciernik, Jean-Luc Grand-Pierre, Miroslav Lazo, JD Forrest… Någon? En målvakt Hannu Toivonen som läcker som ett såll! Flera av spelarna lär ha samma agent, så man kan möjliogen undra vad sportchefen Nyman har ihop med denne man?
Hugo Stenbeck med sina miljarder begriper tydligen ingenting. För då borde väl sportchef Nyman redan fått en stor fot i arschlet även han. Liksom VD Anders Olsson som låter allt pågå utan att göra något. Båda handplockade av Stenbeck. Rödhökarna har även sorgfälligt gett f-n i sina egna talanger som faktiskt finns. Hur skall man åstadkomma ett lagbygge om man man inte har någon grund? Senast lyckades man ta en poäng genom straffavgörande mot bottenlaget Sundsvall. Hurra hurra?!
Sta’n har tack vare Percy Nilsson en av världens finaste hockeyarenor, där publikskarorna nu minskar i takt med att Redhawks blir alltmer vingklippta och kaoset i klubben utvecklas. Trist för Percy, som en gång såg till så att Malmö lyfte till Elitserien men nu får se lycksökare skjuta prick på rödhökarna. Han fick med åren många belackare, Percy. Men han gjorde ju något positivt. Det kan man så här långt inte beskylla hans efterföljare för.
Malmö HK, handbollslaget, bygger inte heller på egna talanger. Man har helt enkelt ingen ungdomsverksamhet. Försöker köpa sig till handbollens finrum. Fiasko även här. Förlust senast mot bottenlaget Tumba och en plats i slutspelet tycks fjärran. Att byta namn från anrika IFK Malmö och gula tröjor till skitfula svarta och namnet Malmö HK har inte blivit något jättelyft.
Malmö är alltså ingen direkt vinterstad, inte ens sett ut fotbollens synvinkel, fotbollen är ju numera en året-runt-sport. Nu  vet vi också att det stora projektet World Village of Women of Sports vid Kronprinsen – som jag skrev från början – var en luftballong som dock hyllades reservationslöst av Sursvenskans naiva sportchef Anja Gatu och en del av hennes marionetter. Kommunen tycks nu äntligen ha kommit underfund med att det här var ett försök från herrar som Kent Widding-Persson och Dan Olofsson att komma åt värdefull tomtmark billigt. Någon plan för luftbygget har man ännu inte presenterat.

Malmö må vara en framåt och uppåtgående stad i många sammanhang. Dock inte på idrottens område.

Annonser

5 reaktioner på ”Malmö – en vingklippt idrottsstad

 1. Mojje

  När det gäller HK Malmö och IFK snack. Det var två klubbar som var relativ små, men båda med fin handbollsbakgrund som var tvungna att gå ihop då Malmö inte är en stor handbollsstad, Att gå ihop är ett försök/lösning i alla fall. Kan du komma med ett förslag istället bara för gnäll? Ingen ungdomsverksamhet i HK? Kan väl hålla med dig att det inte är som i Lugi eller likande, men anrika IFK hade ingen verksamhet i heller direkt! Men det håller på att försöka satsas på ungdomar, Himmelsblå handboll! Handbollsskolor m.m Det är på gång och kommer ta tid. Självklart kommer det inte bli i samma stil som andra handbollsstäder. Men dom städer har oftast bara handbollen. Att sen lägga kraft på om tröjan är gul eller svart är ju bara trams. Om dom heter IFK Malmö eller Malmö HP eller HK Malmö är väl mindre viktigt! Om det nu är handboll man vill ha i malmö får man ta det som finns och börja bygga. Genom att köpa till sig lite folk och försöka få ett elitlag som håller någorlunda nivå är en långsiktig satsning där man har ett mål med en final 2013. Enligt mig kanske en lite väl optimistisk målsättning men ett mål. Jag brukar inte orka lägg tid på att kommenterar bittra människor, men jag är trött på folk som bara gnäller på andras försöker och idéer utan att komma med något själv. Nu är det kanske ironi att jag gnäller på dig och inte kommer med något konstruktivt men jag e trött och var tvungen att gnälla av mig. Säkert en massa stavfel och meningsbyggnadsfel, men jag skyller på att jag nysvensk.

  • Peter Kastensson

   Egentligen tar jag inte emot anonyma svar, men låt gå. Att det gick åt h-e för IFK Malmös handbollslag berodde mycket på att dåvarande ledare struntade i ungdomsverksamheten. Skall man hitta en förankring måste det finnas en ungdomsorganisaiton enligt min mening. Därför är jag tveksam till ett ”köbelag” som HK Malmö, precis som Stenbecks vingklippta fåglar på isen. Som dock nhar ungdomssektion. Gult eller svart? HK är ju inte IFK, så då kan det väl kvitta. OK?
   Peter Kastensson

   • Mojje

    Ok, tack för svaret. Jag bara reagera på att det var mest klagomål på någon som försöker, sen kan är det kanske inte rätt lösning men det är ett försök iallfall. När det gällde HK eller IFK så var det ju det du skrev att dom byte namn från IFK till HK och tröjfärg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s