Ulla Åberg avliden, en era har tagit slut

Standard

Hon gillade inte att nämnas som Malmös rikaste. Överhuvudtaget tyckte hon inte om att synas. Även om hon på intet sätt drog sig undan offentligheten utan egentligen alltid var tillgänglig. Ulla Åberg, fastighetsdrottning, har avlidit i komplikationer i samband med en höftoperation. Hon blev 84 år.

Jag kände Ula Åberg från travsporten och Stall GÅN. Stallpseudonymen GÅN bildades av första bokstaven i efternamnet hos Knut ”Sme’-Göran” Göransson, byggmästare Hugo Åberg och åkaren Johan Nilsson. När Hugo Åberg dog i en bilolycka den 16 november 1969 fick dottern Ulla fick överta ansvaret för ett legendomspunnet fastighetsimperium i Malmö omfattande bl a Kronprinsen. Hugo Åberg hade startat med två tomma händer och byggt upp sig till Malmö okrönte fastighetskung. Det var ingen lätt uppgift för Ulla Åberg, då 43 år, att ta över, men hon hade hela sitt liv jobbat för fadern och var väl insatt. Med fast hand, stor integritet men även ödmjukhet och vänlighet lyckades hon i sitt svåra värv och var ännu vid sin död den som bestämde och styrde Hugo Åbergs Fastighetsförvaltning med runt 2000 lägenheter. Hon hade hjälp av en kusin och tre kusinbarn men det var ingen tvekan om vem som hade sista avgörandet. Hon gick allltid att få tag på för sina hyresgäster och satte en ära i att alltid vara tillgänglig. Det var aldrig svårt att få tag på Ulla Åberg. Kunde hon hjälpa till så gjprde hon det. När jag ringde henne för många år sedan för att försöka hjälpa min gudson Fredrik med en lägenhet, så fixade hon det.
Hugo Åberg var också mannen som byggde det moderna Jägersro. Han var oerhört travintresserad och jämte fastigheterna byggde han upp en travverksamhet på Göingeholm vid Sösdala med stor och framgångsrik uppfödning. Vi kan bara nämna hästar som Lep Hanover, som blev en av Sveriges mest framgångsrika avelshingstar. Importerade också från USA topphästar Tumult, Delray, Straw Flower och Near Me. Även denna verksamhet övertogs av Ulla Åberg som liksom sin far hyste ett stort travintresse.
Hugo Åberg var vid sin död ordförande i Skånska Travsällskapet och tidigare ordförande i travförbundet.
Ulla Åberg syntes aldrig i några folkvalda föreningssammanhang. Hon gjorde aldrig något väsen av sig. Hon besökte alltid Jägersro när hon och Stall GÅN hade häst till start. Tillsammans med sin livspartner Kjell Isgren som varit privattränare för Stall GÅN satt Ulla alltid vid sitt stambord på restaurangen och besökte alltså senast Jägersro för drygt två veckor sedan.
Ulla Åberg hade vid frånfället 20 hästar i träning hos Kjells son Anders Isgren. Totalt är Ulla Åberg noterad som uppfödare till 267 hästar och då även de senaste vinnarna tre tisdagar i rad, White Flame (Skogans Orlov-Off White) och Dark Princess (Skogans Orlov-Union Princess) två gånger.

Ett bord stod tomt på restaurangen vid kvällens tävlingar. Enera har tagit slut på Jägersro. Ulla Åberg lämnar ett stort tomrum efter sig.

Annonser

2 reaktioner på ”Ulla Åberg avliden, en era har tagit slut

  1. Mycket gamla minnen dyker upp när jag läser din blogg.
    Från min tid som stallpojke hos Kalle Pettersson tror jag mig minnas att stall GÅN
    hade sina hästar i Hans Ringströms stall, och kördes också av honom.

    Minns jag rätt?

    Det var verkligen tragiskt att Ulla Åberg skulle avlida så hastigt och oväntat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s