Det handlar om makt och klasskamp

Standard

Skånska Travsällskapet och Skånska Fältrittklubben har levt i relativ endräkt från 1982 under gemensamma paraplyn Jägersro trav & galopp. Nyligen sa galoppen upp samarbetsavtalet som reviderades 2002 per den 30 september 2012. Man lever nu i ett avtalslöst förhållande. Det här blir långt, så den som inte är intresserad kan sluta läsa här!

Saken har fått stor uppmärksamhet. Svensk Galopp, som är galoppens riksorganisation, vill ha makten över galoppens ekonomi och sport även på Jägersro, som man har på Täby och Göteborg Galopp. Dert handlar om makt, men det handlar också om en klasskamp. Svensk Galopp har en ordförande som ”pekar med hela handen” i Hans Hansson, i bilbranschen, och en marionett till honom, VD Gunnar Werner, som fått den här posten på svårförklarliga meriter. Ni har redan förstått att jag inte direkt tar galoppens parti i frågan…
I styrelsen för Svensk Galopp sitter bl a Jacqueline Henriksson som är ordförande i Skånska Fältrittklubben. Det är hon och hennes skånska kamrater som sagt upptalet och de har inte varit svåra att ”övertala”. Nu får man ta konsekvenserna.
Rent juridiskt kan travet slänga ut galoppen per ovanstående datum nästa år. Man har som första punkt sagt upp avtalet och inte begärt förhandlingar i de specifika områdena sport och ekonomi. Det är nu upp till Skånska Travsällskapets medlemmar att avgöra frågan. Skånska Travsällskapet äger Jägersro och säger dess drygt 100 medlemmar att galoppen skall försvinna, så måste styrelsen följa detta. Morsning och goodbye till galoppen alltså.
Det här tror dock inte galoppfolket på. I debatten har framskymtat att man är säkra på att Jägersro inte kan klara sig ekonomiskt utan det bidrag som galoppen förser anläggningen med i form av boxhyror etc. Det talas om en halv miljon kronor i månaden. Men det klarar man även om det kan göra ont. Det finns mark att sälja av, utan galoppen kan man dra ner på personalen, som redan informerats. Och det finns massor av travamatörer som inget hellre vill än att komma in och och hyra boxar på banan. En form av försök till utpressning från galoppen.

DET GÅR BRA FÖR GALOPPEN
Det går bra för galoppen på Jägersro. Tränarna dominerar inom sporten. Det är här klasstänkandet kommer in. Galoppens sportchef Bo Gillborg på Jägersro beskylls för att endast springa ärenden för stortränarna och deras resursrika storhästägare. Några mindre tränare och en rätt stor klick amatörer anser att de löpningar som skrivs ut enbart gynnar ”dom rika”. Man vill enkelt uttryckt ha fler klass 5-handicaper och mindre guldlopp. Ett av kraven nu är att Bo Gillborg måste bort från galoppen på Jägersro. All makt åt förre jockeyn Nicholas Cordrey som är sportchef för övriga landet. Ingen skugga över honom, Cordrey är en bra kille. Men få har så goda kontakter som Gillborg i galopp-Sverige och få har betytt så mycket för galoppen på Jägersro, han ligger i mångt och mycket bakom Erik Söderbergs donation av Ascotbanan och etableringen av brasiliensvenske Stefan Friborg på banan. Ascot-stallet har för övrigt meddelat sin tränare Fredrik Reuterskiöld att man inte avser att köpa nya unghästar i år med tanke på risken att galoppen försvinner från Jägersro.
På Täby har man sålt ut marken och skall etablera sig på annat håll. Det är man mycket förtegen om på Svensk Galopp. Man har fått 200 miljoner som kan bli miljardbelopp när väl man får möjlighet att börja bygga på den värdefulla marken. Men hur mycket blir det? Man har sålt i byggareal, inte markareal. Vad betyder en möjligen kommande lågkonjunktur för möjligheterna att börja bygga? Snart nog kan man alltså stå utan galoppbana i såväl Stockholm som Malmö?!

MAN KASTAR SKIT
Nu kastar man gladeligen skit på varandra från båda håll. Jag vill se det som ett spel för galleriet när det från båda sidor talas om hur dåligt förhållandet är mellan sportens aktiva inom travet och galoppen. Travtränaren Joakim Lövgrens uttalande i Sydsvenskan – där Anders Engman förtjänstfullt skildrat striden – om att ”nu har man blottat strupen, då är det bara att hugga till” var nog ganska förfluget. För övrigt var galopptränarna inte informerade om vad styrelsen gjorde vilket fick ledande namnet Lennart Jr Reuterskiöld att uttala ”det är idioter som sitter i galoppens styrelse som borde avgå och aldrig visa sig på en galoppbana igen”.
I Malmö har det från galoppens sida kastats fram att man skulle kunna bygga en ny bana på det jättelika träningsfältet söder om banan. Som också äga av Jägersro. Då skulle man kunna utnyttja det befintliga stallområdet och som nu ha gemensamma banarbetare etc. Då skulle travtränarna kunna få den 1400-metersbana där galoppbanan nu ligger. Vilket tydligen är ett hett önskemål från den kategorien som komplement till tusenmetersbanan. Men om galoppen måste flytta på sig, så inte blir det 100 meter ut på fältet!
ATG då? Vad säger man där? Ingenting, ”det här är en intern affär för Jägersro”. Det spelas visserligen som aldrig förr även på galoppens fullblodshästar. men sanningen är ändå, att galoppen är en förlustaffär för ATG. Som dock till tio procent ägs av galoppen och när ATG bildades fastställdes det helt klart, att kan skulle värna om galoppsporten som skulle finnas kvar.
Galoppens ordförande Hans Hansson har för övrigt låtit samma företag som värderade Täbys mark titta på Flyinge – som tänkbart alternativ för en nyetablering. På uppdrag av Svensk Galopp, sa Hansson först. Lögn! Då ändrade han sig och sa på uppdrag av ATG. Lögn igen? Undrar vem som får betala det här.
I måndags hade man informationsmöte med Skånska Fältrittklubben där man mobiliserat bl a Hans Hansson. Där meddelade ordföranden Jacqueline Henriksson – som enligt samstämmiga uppgifter förberett mötet mycket väl – att det när galoppen sålde Jägersro till travet 1932 skrevs in att galoppen för all framtid skulle vara kvar på Jägersro. JTG:s förre ordförande Claes Lundell, som är medlem i Fältrittklubben, fick då upplysa henne om att det här avtalet sas upp redan 1977. Ljuga och förtiga, det inger inget direkt förtroende för hur vissa galoppotentater går till väga.

Vad händer då framledes? Ja, travordföranden Kerstin Peterson-Brodda och galoppens Jacqueline Henriksson kommer förstås att mötas. Personligen hoppas jag att man hittar någon form för att rädda kvar galoppen på Jägersro. Det blir inte lätt och det blir nog heller inte billigt för galoppen. Och säger Travsällskapets medlemmar ”nej” vid sin stämma i november, då kan inte inte ordföranden Peterson-Brodda göra ett dugg, hon och styrelsen måste följa stämman. Då blir det ajöss för galoppen.

.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s