En löjeväckande figur

Standard

Travderbyhelg på Jägersro. Inleds på lunchen i morgon med nio lopp, se’n återstår bara två gånger 13 lopp lördag-söndag. Båda dagarna med V75.

Svensk Travsport som travförbundet nu heter, skall anställa en hästombudsman. Hade det inte varit bättre med en spelombudsman, då hade man kunnat dela på kostnaden med ATG, spelarrangören?! Den svenska travsporten är den mest övervakade i världen, inget land har så hårda regler som Sverige, möjligen bortsett från Norge med sitt fåniga förbud för körspö. Vilket innebär att man ofta får se ett intensivt viftande med tömmarna, som är mycket mer uppseendeväckande än lätta maningar med ett körspö, som behövs inte minst av säkerhetsskäl.
Att anställa en hästombudsman är enligt min mening att desavouera sig själv och alla veterinärer som finns för att övervaka sporten. En populistisk eftergift till vissa högt skrikande djurskyddsfanatiker som inte har en aning om vad man skriker om. Svenska tävlingshästar har det bra. Punkt och slut.
En av de mera löjeväckande figurerna i svensk travsport är Micke Nybrink. ATG-betald trav kommentator i TV4 och i Aftonbladet, vars trav.365 också är ATG-finaniserad. Han kallar motståndarna inom journalistkåren till en hästombudsman för rövslickare. Detta för att det finns ansedda stora tränare som också är tveksamma. En av de största rövslickare som funnits är just Nybrink under sin tid på fackorganet Guiden. Nu slickar han ATG som är hans arbetsgivare både i Aftonbladet och i TV4 och därmed också Svensk Travsport. Men som sagt, en löjeväckande figur som inte förtjänar tas på allvar!
I Aftonbladets Derbybilaga i går onsdag skrev han för övrigt att Timo Nurmos är unik som fått med fyra hästar till Svenskt Travderby. ”Det har aldrig hänt tidigare. Nej, jag har inte kollat, är för lat, men lirar hela bankrullen (bergis 300 spänn) till 1,10 att det inte inträffat. No way”, skriver Nybrink.
En historielöshet som inte är överraskande. 1971, då man inte körde kval, startade Sören Nordin fyra hästar i Travderbyt. Han körde själv Cirro, sonen Jan körde G.A. Scotch, Stig H Johansson körde Reno och österrikiske kuskvärldsmästaren Adolf Übleis körde Jason King, Bäst gick det för Stig H som var sexa.

Det här mindes jag inte själv i detalj, men Lennart Persson på Travnet meddelar fakta. Persson är till skillnad från Nybrinks pajaseri en tung man inom travsportjournalistiken. Dessutom fristående till skillnad från Nybrink.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s