Jag hade fel, det blev hur bra som helst!

Standard

Jag var länge negativ till att vi i Hot House skulle delta i årets Malmöfestival. I dag – sista dagen – är jag glad över att vi är med. Jag har fortfarande kritiska synpunkter på vissa myndigheters byråkratiska agerande, men det har jag tjatat tillräckligt om.

En oerhörd spelglädje i det franska bandet!

Vi har haft massor av besökande i vårt Jazztält vid Södertull. Tur med vädret och folk har nog varit sugna på lite uteliv efter den usla sommaren. Vi har sett glada ansikten och jag tar det som ett bevis på att vi har lyckats i valen av musik.
Jag måste bara skriva lite om gårdagens sista spelning. Från Paris med en spelning i Hamburg kom Olivier Franc Quintet bilande. Fortsatte på natten till Köpenhamn där man spelar i helgen. På söndag Charlie Scott’s på Skindergade kl. 14.00. Orkar jag med det, så vete f-n om jag inte sticker över.
Det här bandet har gott renommë i musikerkretsar och det var många musiker i det fullsatta tältet. Och vilket band! Men Olivier Francs på sopransax – som tillhört legendaren Sidney Bechet. Hans Jean-Baptiste var en oerhört flyhänt pianist. Sidney Bechets son Daniel var en bjässe på trummorna och sällan såg man väl en så fingerfärdig basist som Gilles Chevaucherie. Benoit De Flamesnil med sin trombon fullfärdigade succén.
Olivier gav sina kamrater gott om solistutrymme. Jean-Baptiste på pianot bjöd bl a på en härlig version av Griegs Anitras Dans – jo, man fick salig Charlie Norman i tankarna även om den franska versionen nog var lite mera lik originalet?!
Att Daniel Bechet valde trummorna och inte sopransaxen som pappan Sidney var knappast märkligt, hade han gjort det hade han hela tiden fått finna sig i jämförelser. Att han kan behandla trumskinnen formidabelt visade han bl a Sweet Georgia Brown. Inte så ofta en basist får jubelrop, men det fick verkligen Gilles Chevaucherie! Deras vän Kalle Kroon Kronqvist myste och fick hoppa in på basen med bravur (förstås).
Deras framträdande drog ut med närmare en halvtimmes Det hade vi inte tillstånd till, men herregud, vad gör man när man har ett sånt band på scenen och publiken inte vill gå hem!?

Kalle Kronqvist har spelat med Olivier Francs tidigare och det var ett glatt återseende med Jean-Baptiste och Olivier.

När någon i kompet hade solo gick frontmännen ner på knä för att inte skymma. ”Här hemma gör man sig så stora som möjligt för att man inte skall se oss”, sa Kalle Kronqvist med ett skratt.
Bilder: PETER KASTENSSON

”Det bästa någonsin i Hot House-tältet”, var det många som kom fram och sa och det är vi nog lite stolta över.
När vi slår igen frampå småtimmarna kan vi se tillbaka på oerhört fina åtta dagar. Vädret var med oss och ölkranarna har stått mer eller mindre öppna hela tiden. Det har gått ihop sig mer än väl och det betyder att vi kan satsa hårdare på våra normala kvällar under höst och vår på Tuppen. Om inte alla tecken slår fel, vill säga…
Så det blev en positiv Festival trots mina dystra förutspåelser. Skönt att ha fel ibland.
Men monopol-Sursvenskans behandling av den populära jazzmusik som bjuds hos Malmö Jazzhouse och Hot House! Inte en rad på hela veckan. Däremot hade Jolson, Jan Olsson, jazzskribent på Skånskan, en kolumn om familjen Bocciolone/Strandbergs dotter Angela och hennes tvättbräde i Kiki´s Jug band. Något sådan skulle aldrig uppnäsorna på Sursvenskan nedläta sig till!

Egentligen hade jag tänkt skriva om mediers jävla tjatande om 85-årige Ingvar Kamprads nazistiska förflutna. Lämna gubbfan ifred! Men det är lätt och ofarligt. Ta tag i dom muslimska nätverken i stället, den alltmer ökande kriminaliteten i Malmö, vem som gör vad etc. Men det vågar man inte! Det finns knappast ett annat land som har så jävla fega journalister som Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s