En Derbyseger med doft av bragd

Standard

När Fredrik Johansson vann sitt sjunde Svenskt Derby på Jägersro i går med Without Fear från Norge var det en seger med en doft av bragd.

Tre år i rad har Fredrik varit skadad under högsäsongen. Allvarliga skador har gett tre axeloperationer, nervskada i ett ben med rullstolsvistelse, blodpropp i en lunga till följd av stillasittandet. Senaste axeloperationen efter ett tillbud på Täby april. Fredrik gjorde comeback bara för knappt två veckor sedan.
Därför var det en hel del känslor i vinnarcirkeln i går på Jägersro. 75-årige tränaren Arnfinn Lund och Without Fears ägare Nils Petter Gill som hela tiden trott på att Fredrik skulle bli återställd i tid till Derbyt hade tårar i ögonen. Vännen Fredrik är den i särklass bäste jockeyn i Skandinavien och tillhör världseliten inom sitt inte helt ofarliga gebit. Han åtnjuter respekt i alla läger. Nils Petter Gill äger norska Subaru och var mannen bakom att Petter Solberg blev rallyvärldsmästare för Subarustallet.

Han hade bråttom att komma från Jägersro i går. Han hade lovat tioårige sonen Hampus (till vänster på bilden) att gå med honom på fotbollen MFF-Milan på söndagskvällen för att se Zlatan. Han  tog med sig även Nils Petter Gills söner Preben och Nicki och hela kvartetten var iklädda MFF-tröjor. Hampus sa för övrigt i vinnarcirkeln efter triumfen: ”Pappa, du är fortfarande bäst!” Så sant så.


Tyvärr har Derbydagen på Jägersro förlorat i stort sett all festivitas. Bara lite drygt 3.300 personer på plats. Det har tunnats ut mer och mer sedan man för många år sedan flyttade dagen från semestertiden i juli till andra söndagen augusti. För all del, tiden när adeln och nollåttorna intog Falsterbonäset och vallfärdade till Svenskt Derby finns inte mer. Men ändå, en vädertveksam augustisöndag när folk precis kommit tillbaka från semester vad allt detta innebär för ekonomin är inte det ultimata.
Ett tag hade man för sig, att det skulle ridas kvalificeringslöp till Svenskt Derby precis som kan kör försök till Svenskt Travderby. En dödfödd idé som snart skippades. Av den orsaken behöver inte Derbyt ridas så sent som i augusti. För övrigt bara 14 dagar innan Norskt Derby och det är alltför tätt.
Jag vet inte vad som skulle hindra att man gick tillbaka till att arrangera Derbyt i juli. Om man nu vill att det skall vara ”folkfest”? Augusti är i alla fall ingen höjdare.
För övrigt var det så i går, att det inte fanns en enda häst från Täby med i Svenskt Derby. Bara totalt fyra Täbyhästar under dagen. Så jävla dåliga är väl inte Täbyhästarna eller -tränarna! Att galoppförbundet, Svensk Galopp, som både äger och driver Täby är förbannade på Jägersro kan vara en förklaring. Svensk Galopp vill ju inget hellre än att ta över galoppdriften även på Jägersro. I h-e heller!

Med tanke på hur Täby förfaller i väntan på att försäljningen (miljardaffär!) skall bli klar och en ny bana börja byggas (men var???) är förtroendet inte speciellt stort för Svensk Galopp på Jägersro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s