Vaddå Kung Åke – vi har Kejsare Kolgjini!

Standard

Jägersro regerar! Inget snack. Brioni Elitloppsvinnare i år. Lavec Kronos tog hem Åbergs för andra året i rad före Brioni och Joke Face. Tre gånger Jägersro i topp i landets näst största internationella lopp. Det här är stort!

Åke Svanstedt brukar på en del håll kallas för Kung Åke. Det må vara. Men som någon sa, han borde likt den riktige kungen vända blad och gå vidare från schismen med TV4. Men Åke är tyvärr en långsint f-n.
På Jägersro har vi Lutfi Kolgjini, Kejsar Kolgjini! Han har också en utpräglad vinnarssklle och kan också bli förbannad. Men det går lika snabbt över. Mannen som kan ställa i ordning. Ludde tog hem de tre största loppen på tisdagskvällen. Okey, han hade hjälp av en som alltid fokuserad Erik Adielsson i det allra största, Hugo Åbergs Memorial. Eftersom Joke Face är en familjehäst fick han välja fjolårets Derbyvinnare (tillsammans med Adielsson!) själv. Han kan ju inte köra två hästar samtidigt. Eller förresten, visst kan han det! För direktiven var ju klara till Erik, ”att köra invändigt det ger du f-n i!” När en tapper Brioni slagit klorna i Joke Face som gjort ännu ett gott dagsverke, så kunde Ludde vid sargen glatt konstatera, att ute i banan kom Lavec Kronos farande och plockade ner Joakim Lövgrens häst.
När Kolgjini summerade kvällen innan ögonlocken slöts efter några stressiga dagar var det så att två miljoner ploppat in till stallet. Förutom 1,2 miljoner i Åbergs – 200.000 till Joke Face för tredjeplatsen –  blev det 350.000 spänn i Malmö Stads Pris genom Nash As, 300.000 i Premio Going Kronos med Orion Kronos och 150.000 i Prix Montecatini med Sebastian K. Det är vad jag kallar att ställa i ordning!
Vi talar om tiden före och efter Bo William Takter på Jägersro. Bo W kom som en frisk fläkt med sina söner Johnny och Jimmy från Mantorp 1978 och rörde om i grytan. Jägersro vaknade ur en lång törnrosasömn när familjen Takter kom. Bo W:s betydelse för banan får inte underskattas. Nu kan man tala om en ny era, Kolgjini-eran. Ludde är inte ensam, det finns idag många mycket skickliga tränare som kommit i kölvattnet av Takter. Jocke Lövgren är ett av affischnamnen som jag beundrar.
Men det är Lutfi Kolgjini som är störst. Derbyseger förra året genom Joke Face, två raka Åbergssegrar genom Lavec Kronos, den tredje totalt eftersom han ju vann med Revenue redan 2003.
Tänk vilken utveckling det blivit sedan lyckoköpet av Viking Kronos 1996! Kan man tala om att en häst förändrat ett liv för en människa, så är Viking Kronos. Vikingen genomsyrar mycket av Kolgjinis verksamhet idag. Hingsten som nu finns på Menhammar tillsammans med en annan Kolgjiniprodukt som utvecklat hans liv, Viking-sonen Going Kronos! Kolgjini utvecklar hästar som i sin tur utvecklar hans liv.
Det är bara att hoppas att Ludde orkar fortsätta ett tag till. Hästbranschen är tuff även för den som det går bra för. Kolgjini-auktionen på måndagen blev ännu ett av bevisen på detta. Men den skall vi inte på just nu. Bara glädjas åt den stora tisdagen, åt publikovationerna för Ludde och Erik, två Jägersroprofiler (jo, Erik är en skånepåg trots flytten till Solvalla!).
Vi behöver Kolgjinis frispråkighet också. För visst vet han alltid vad han talar om. Nästan i alla fall…

För övrigt tycker jag det snackas alldeles för mycket på våra travbanor, aldrig en tyst minut i högtalarna Jägersro inte undantaget. Dubbla intervjuare i vinnarcirkeln, dubbla tipslämnare från stallbacken som försöker övertrumfa varandra för att visa som vet mest. Blablablablablabla…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s