Den som gör en resa…

Standard

”Wenn jemand eine Reise tut, so kan er etwas erzählen” – ett tyskt citat passar bra att börja med, det beyder ”När någon gör en resa, så kan han berätta något”. Skrivet av tyske 1700-talsförfattaren Matthias Claudius i dikten ”Urians Reise um die Welt”.

I anledning av Åbergs på Jägersro i kväll gjorde jag nämligen en resa till Tyskland nyligen. Vi var några som i regi Jägersro skulle hälsa på i Brionis hemtrakter. Elitloppsvinnaren Brioni och hans tränare Joakim Lövgren är favoriter i kvällens Åbergs vid festen på Jägersro.

Uta Herz med föl och fölsto på Gestüt Lasbek.

Brioni är född på Gestüt Lasbek av Günter Herz, som också äger hästen. En skygg miljardär med en förmögenhet på drygt 4 miljarder euro och en av Tysklands rikaste män som gjorde sig en förmögenhet på familjeföretaget Tschibo i kaffebranschen. Med kopplingar till brittiska tobaksimperiet Imperial, kosmetikkoncernen Beiersdorf (Nivea bl a) och investmentbolaget Mayfair.
Köptes ut ur Tschibo efter en familjetvist och grundade spelbolaget Win Race med tonvikt på internetspel, som äger travbanorna i Gelsenkirchen och Hamburg. Gelsenkirchen Trabpark heter nu Win Race Rennverein. Banan i Hamburg år numera värd för Grosser Preis von Deutschland som nästa år får ett förstapris på drygt en miljon i kronor i räknat. Win Race som även ordnar spel till Sverige i samarbete med ATG ger också stöd till andra banor. Nästa år återuppstår Grand Circuit-loppet Elite-Rennen i Gelsenkirchen som då också får arrangera Grand Prix de l’UET, Europaderbyt.
Günter Herz har nämligen ett grundmurat travintresse. Hans far Max Günter köpte Gestüt Lasbek 1964. Lasbek byggdes 1895 och här har funnits hästuppfödning sedan 1913. 1927 köpte legendariske Charlie Mills Lasbek bara för att tre år senare sälja, eftersom han tyckte det låg för långt från Berlin. Näste köpare fortsatte uppfödningen, och på Lasbek föddes en häst vid namn Permit. Som för Walter Heitman vann det första Elitloppet på Solvalla 1952! Därmed kan man anse att cirkeln slutits. Brioni blev Gestüt Lasbeks andre Elitloppsvinnare.

Evert Adamsson, tidigare ordförande i SHK, med hustru Greta.

På färjan mellan Rödby och Puttgarden stötte jag plötsligt på en gammal bekant, Det var minst 20 år sedan senast. Evert Adamsson, nu 85 år, var tidigare ordförande i Svenska Hästsportjournalisters Klubb. Det var på den tiden vi skrev om hästSPORT, numera handlar det nästan uteslutande om SPELjournalister, varav många dessutom är mer eller mindre avlönade av AB Trav och Galopp, ATG. Så illa är det faktiskt ställt med hästsportjournalistiken numera. Oberoende journalister? Köss mig nånstans!
Vi var överens, Evert och jag, att så’na som oss tillverkas inte längre. Med några få undantag! Evert Adamsson var på väg till Bremen med hustru Greta. Själv fortsatte jag mot Lasbek, strax utanför Hamburg.

Schloss Trembüttel är ett rätt hyggligt lunchställe med bl a en elegant dessert.

Har ni vägarna till trakterna, så försumma inte att besöka Schloss Tremsbüttel. Sämre lunchställen finns, om man så säger. Se bara till så att ha plånboken i ordning och kortet laddat. 59 €, fast då får man tre rätter. Vi fick sallad med nyplockade kantareller, stenbit och en glasskulptur. Gott vin därtill (ingår inte) och det var himmelskt gott. Bjudet smakar alltid bäst…


På stuteriet togs vi emot av Brionis pappa Timberland (bilden ovan) som stod i den första hagen vi kom fram till. Günter Herz själv hade ingen möjlighet vara med, men hustrun Uta ledsagade oss runt ägorna och hästarna tillsammans med stuteriförman Dietrich Wagner och Lasbeks privattränare Harry Losse. Den som är intresserad  av stuteribesöket mera i detalj kan läsa om detta på Jägersros hemsida här.

Jodå, vi hann med att proviantera på hemvägen. Ett stopp hos Fleggard i Heiligenhafen gav nyttig påfyllning av vinlagret hemma. Och ikväll är det Åbergsfest på Jägersro.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s