Det här är INTE Malmö!

Standard


Bilden ovan är INTE tagen i Malmö. Den skulle vara helt otänkbar. Här styr nämligen spritbyråkrater kroglivet. Tillståndsenheten kallas deras Byråkratbyrå.

Bilden tog klockan kvart i sju på morgonen på Pile Allé i Frederiksberg i Köpenhamn. Det är kö för att komma in till en traditionsenligt firad Pingstdag på Petersens Familiehave, som slår upp portarna klocka sju. Vi talar alltså morgontid. Servitriser (och servitörer) från Petersens går längs kön och bjuder alla som vill ha på en Gammeldansk. Det ville vi. I alla fall dom flesta. Och vi blev inte fulla.
I Malmö – och förmodigen hela Sverige? – är sådant otänkbart. i Malmö styr en man vid namn Per-Eric Gällblad över restaurangerna och deras tillstånd. Han har många marionetter under sig. I Malmö är det numera oerhört svårt att få alkoholtillstånd för en ny krögare. Man har ett mycket svårtolkat prov som måste genomgås med frågor att besvara om alkohollagarna. Många är dom som kuggas. Speciellt för den som har utländsk bakgrund, eftersom svenskan är ett svårt språk.
De som redan har tillstånd slipper. Faktiskt. Men vi i jazzföreningen Hot House som har 22 års prickfri servering av öl och vin i samband med Malmöfestivalen måste ta det provet. Tre från styrelsen i varje musikförening, annars inget tillstånd. Det gäller alltså åtta dagars tillfälligt tillstånd… Jo, vi har genomgått provat och alla klarade sig. Nej, jag var inte med. Någon jävla gräns för myndigheterna trakassering får det ändå vara. Men nu får vi i alla fall servera öl och vin även för 23e året  i Jazztältet vid Södertull. Omgärdat av en massa tjafs och konstigheter. Vi får t ex inte bjuda musikerna på en öl i samband med att vi bjuder på en matbit! Inte heller folk som jobbar får efter arbetspassets tid få en gratisöl till sin mat som är enda ersättningen för slitet. Skulle så ske kan Gällblad och hans drängar komma och rycka bort tillståndet.
Enormt viktigt är också att ingen får lämna tältet med en öl i handen. Förra året hade man sett en person göra så under en tiominutersperiod och räknade då raskt ut, att då kommer sex personer göra så varje timme och en jädra massa folk blir det då under åtta dagar! Att sedan en massa fjortisar springer runt på stan med burköl i näven skiter man i. Snacka om att sila mygg och svälja kameler.
Jag älskar alltså inte Tillståndsenheten eller politikerna som låter tjänstemännen trakassera föreningslivet. Man har helt glömt varför Malmöfestivalen en gång startades – för att ge föreningslivet i Malmö en möjlighet att tjäna pengar! Nu gör man i stället allt för att jävlas med de ideella föreningarna!-
Men välkommen till Jazztältet på Södertull den 19-26 augusti. Jag utesluter inte att det här är sista året.
Lite bilder från Petersens Familiehave i söndag skall jag i alla bjuda på. Det var för 153 året! Alltid kan det väl reta någon byråkrat?!

Dansk morgenmad från buffé blev det för Thomas Persson och Hans-Åke Svensson och Micke Åström. Och – usch då – både öl och ”en lille en”.

Trygve Bång, Rolf Åkesson, Birgitta Sandeberg och Kristina Åkesson kan räknas till stamgästerna Pingstdagen för att ”se solen danse” i Petersen Familiehave.

Ricardo’s Jazzmen tog ”som alltid” emot när portarna slogs upp och när alla var inne gick man upp på scenen i Haven och spelade upp till dans, som höll på till klockan 12. Då dukar man om till lunch (dansk frokost) och ett nytt band intar scenen.

…fast då ställde vi kosan hemåt och försummade inte att ta en bajer på klassiska Jernbanecafeen vid Hovedbanegården, som Thomas och Micke.

Men allt är inte bra med Danmark. På Petersens tar man fem procent i ”gebyr”, en avgift för att betala med ”utländskt kort”. Jag är ju halvdansk men kan frestas att i likhet med Ernst-Hugo Järegård i ”Riget” utbrista: ”Danskjävlar!”

Bilder: PETER KASTENSSON

Annonser

4 reaktioner på ”Det här är INTE Malmö!

 1. Peter! Danmark er et dejligt land på mange måder, og vel siger du at du er halvdansk. Jeg er det samme! Jeg bor på Bornholm og er halvsvensk.
  Danskerne er en nation af kræmmere og småkøbmænd. Svenskerne har storindustri med alt hvad det medfører af ulighed.
  Vi prutter altid med prisen, og snyder gerne lidt på vægten. Hos os er en aftale ikke en aftale. Alt kan genforhandles hvis det er til vores fordel! Bare se på DSB First skandalen! Jeg er flov. Jeg har haft mange svenske kunder i mit professionelle liv. Gode kunder. Et ord var et ord. Sådan er det ikke i Danmark. Der er fordele og bagdele på begge sider af Øresund – eller Østersøen. De er mindre fra Bornholm. Men betal aldrig den pris en københavner forlanger. Han forventer at du gør vrøvl, og er villig til at gå med i pris. Nogenlunde som i Indien elle sydeuropa.
  Vær glad for at du er svensk! Jeg er glad for at jeg er Bornholmer!

 2. Rolf Liljeblad

  Härligt reportage, som sannerligen tillför perspektiv på existensen. Danskarna er verdensmester på att hygge sig – i tid och (ibland) otid. Är själv ingen danskvän, men socialt och kulturellt har vi mycket att lära av dem.
  Att dom flesta av oss inte har råd att roa oss i Kongens dyra By – överträffat blott av Oslo – nämns aldrig i turistbladen eller ens hos Pekasten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s