En doft av 80-talet

Standard

I söndags var det stor reunion på Hipp i Malmö. Lasse Hector släppte – äntligen – den vitt omskrivna boken om Trocadero. Nattklubben par preference i Malmö under några år på 80-talet. Vars like inte fanns varken före eller efter. I alla fall inte i Malmö.


Det här är naturligtvis en bok främst för oss som besökte Tunneln och Trocadero. Kanske tillhörde stamgästerna på detta ”syndens näste”. Vilket det egentligen inte alls var. Det var ett place, ett unikt ställe, där alla kunde känna sig välkomna, men det underlättade förstås för den som hade medlemskort.
Boken skildrar väl, inte minst i bilder, det som föregick på ”Troccan”, eller i alla fall en del av det. Den oförlikneliga och alltför tidigt bortgångna Merry-Lou som förtjuste alla människor oavsett kön. Man flockades i Pianobaren. Det gjorde man också när Tommy Körberg var där tillsammans med eminente pianisten Stefan Nilsson och bjöd på fantastiska tolkningar av Jacques Brel.
Trocadero fick ett abrupt slut när Lasse Hector togs i fängsligt förvar av ekopolisen en luciakväll. På den här tiden fansn det åklagare som i straffhänseende liknade ekonomiska tvivelaktigheter med mord. Hector satt i häktet över nyår men friades sedan i rättegång för allt utom ett försenat bokslut som gav böter. Jag kan jämföra detta med jakten på travtränare under samma period. Så satt t ex Bo W  Takter häktad och anhållen i 22 dygn (!) för förment undanhållande av skatt på 4 miljoner kronor. Dessutom reseförbud i 2,5 år! Det fanns inte  leken även om kriminalreportrar i kvällspressen hetsade fram totalt osannolika beskyllningar mot såväl Hector som Takter. Det tog sex år innan det blev rättegång mot Takter som enbart fälldes för ett långt mindre belopp bl a innefattande några oredovisade dollar. Men det gav reklam åt PR-kåta åklagare!
Bara ett exempel på rättvisans kvarnar på 80-talet. Hector beskriver det här i sin bok där han också redovisar varför han hatade Christina Olsson, sedan länge hädangången bitch och kändisreporter i diverse veckoblad som inte var främmande för att försöka dra personliga fördelar av sin makt. Men det får ni läsa om själva. Jag kände henne…
Här lite bilder från söndagen på Hipp:

Lasse Hector hade styvt jobb med att signera boken om Trocadero som nu också finns i handeln, bl a hos Hamrelius i Malmö.

Tropisk värme gjorde att många försökte få plats utomhus, men frågan är om det inte var svalare inomhus?

Buffét serverades både ute och inne och den gick snabbt åt.

Sprang i vimlet på tidigare Svaneholmskrögaren Christer Persson, nu boende i Thaliand. Här med en Troccan-habitué, Kerstin Mauritzson, Spanienflyttad.

Peter Kleinwichs var en av dom som ”hittades” av Lasse Hector och som uppträdde på Trocadero. Han gav ett smakprov på Hipp. Själv lärde jag känna Peter Kleinwichs under min tid på Travronden i Stockholm, han är mycket travintresserad och skrev bl a en sång som vi publicerade om Queen L. som han framförde i en kabaré som hade på en krog som jag glömt namnet på i Vasastan.

Arkitektprofessorn Abelardo Gonzales och Lasse Hector är ett äkta par, här med goda vännerna och äkta paret Svenne och Lotta Hedlund. Som faktiskt aldrig var på Trocadero men på Hipp bjöd på Cadillac.

Bilder: PETER KASTENSSON

Annonser

En reaktion på ”En doft av 80-talet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s