Musikalisk höjdarresa med Bobby Darin

Standard

Helsingborgs Konserthus Valborgsmässoafton blev efter en Pågatågsresa i sällskap med ölstinna Ängelholmsungdomar på hemväg från firande i Lund en musikalisk fullträff som hyllning till Bobby Darin.

Bobby Darin som avled bara 37 år gammal 1973 efter hjärtproblem var medelpunkten i den här konserten vars upphovsman Henrick Solera själv har hjärtproblem. Han har ”crooner” som yrke och är en utmärkt sångare. Henrick har jobbat fram en konsert med Leonard Axelsson Big Band, Lunds Nya Kammarorkester och 15 stråkar som ackompanjerade – förutom Solera själv – Carli Tornehave, Titti Sjöblom och Anna-Pauline Andersson (bilden nedan) vars fader ”Jazzin’ Jack” Andersson framträdde som trumpetsolist.


Det lät ”fantastiskt” bra för att använda ett av Soleras lite väl ymnigt förekommande uttryck, en randanmärkning. Bandleader Leonard Axelsson hade satt arrangemang till många av Darinlåtarna som framfördes under den 2,5 timme långa konserten och dirigenten Jonas Nydesjö som också satt en del arrangemang fick det att funka enormt fint mellan de aderton i Axelsson Big Band och de 15 stråkarna. Det var maffigt och Las Vegas-stuk äver det hela. Många musiker man kände igen – bl a Björn Ingelstam (som uppskattat gästade oss på Hot House på fredagen) trumpet, Jalle Hoffman och Mattias Carlsson altsaxar, Christoffer Sjögren (Fredrik Reinfeldt look-alike!) trombon, Marcus Omberg trummor och förstås Leonard Axelsson gitarr. Bland stråkarna sågs bl a Filip Runesson.
Evigt unge Carli Tornehave kan verkligen fortfarande och mest minns jag duetten tillsammans med Henrick Solera i Bobby Darin-Johnny Mercers Two Of A Kind. Mästerligt framfört!  Anna-Pa uline vet vi är en våra främsta sångerskor här nere och Titti Sjöblom överraskade faktiskt mig positivt, ursäkta men jag hade glömt att hon inte bara är sin mamma Alice Babs dotter, hon ”kan själv”.
Musikaliskt alltså en fullödig kväll. Tyvärr inför en fåtalig publik men proffs ger ju ändå allt. Valborgsmässoafton var väl inte den ultimata kvällen för en välgörenhetskonsert och det är bara att hoppas att publiken strömmar till när man fortsätter till Malmö Konserthus den 21 maj (med bl a Sylvia Vrethammar!), Göteborg 28 maj och Cirkus i Stockholm 4 juni.
Lite stramare regi på mellansnacket ( inte lätt för ”Skånefruars” Christina Nilsson som i sista stund fick hoppa i stället för Tina Leijonberg) fixar säkert Solera till inför fortsättningen. Tyvärr fungerade inte insamlingsverksamheten till Hjärt-Lungfonden alls i Helsingborgs Konserthus och det var ju ändå huvudändamålet med konserten. Men gott komma skall förhoppningsvis.

Slutligen… visst fick vi Moon River och Mack The Knife och Carli Tornehave i Summerwind med Östen Warnerbrings svenska text En Sommarvind. Mera Östen Warnerbring för mig i klockan 1300 i dag då förre Kvällspostenkollegan Christer Borg inviger en utställning på Johannamuséet i Skurup om min gamle vän Östen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s