Svängiga tider stundar

Standard

Ikväll blir det svängigt på Hot House på Tuppen. Danska Ricardos Jazzmen kommer på besök.

– Dixieland för hela slanten, lovar bandets klarinettist Claus Forchhammer, som jag träffade på Charlie Scott’s (tidigare Café Selina) på Skindergade i Köpenhamn i går.
Namnet Ricardo ägs numera av trombonisten Börge Ehler som tog över bandet 1978. Ricardos Jazzmen inledde sin karriär 1957 på Cap Horn i Nyhavn. Det var när Nyhavn var Nyhavn och kunde vara lite farligt för hemvändande och berusade svenskar som jagade sista båten hem och löpte risken att bli ”rullede”, rånade. I dag är Nyhavn en ren turistfälla.
Ricardos Jazzmen grundades av banjospelaren Ricardo Hansen. Spelade frekvent på jazzklubbar som Vingården och De Tre Musketerer och Börge Ehler leder alltså fortfarande bandet. Kan varje pingstdag höras klockan sju på morgonen när Pedersens Familiehave på Frederiksberg slår upp portarna för att folk skall se ”pinsesolen danse” ovanför hustaken vid Pile Allé. Kön utanför bjuds då på gammeldansk och innanför portarna väntar Ricardos Jazzmen, morgenmad och dansen börjar vid åttatiden! Bör upplevas!
I kväll finns alltså Ricardos Jazzmen på Tuppen på Tessins väg 10. Jag lovar att det blir glad musik med Börge Ehler, Claus Forchhammer och dom andra gladjazzarna.

 
Forchhammer mötte jag alltså även i går på Charlie Scott’s. Då spelade han med Peruna Jazzmen som också har några år på nacken, bildades 1959, och där grundaren Arne Höjberg som spelar trombon fortfarande finns kvar. Något av ”musikers favoritband” med sina mycket tidstypiska versioner av musik från Louis Armstrong, Jelly Roll Morton, King Oliver och Clarence Williams. I bandet ingår också Forchhammers hustru Anette Strauss som spelar piano. Claus och Anette har också ett eget band som för övrigt kommer till Hot House den 18 februari.

 

 

Annandag jul Christmas Ball med Nils Bondesson Sextett…

…och med Niclas Bardeleben Trio feat. Mattias Nilsson & Jonathan Bremer.

Efter kvällen med Ricardos Jazzmen stundar Christmas Ball på Tuppen annandag jul 26 december. Då blir det klackarna i taket med Nils Bondesson Sextett med bl a Kiki Desplat på kornett, som gjorde stor succé sista kvällen i Jazztältet på Malmöfestivalen. Men inte bara Bondesson, som en extra bonus bjuds också danske trummisen Niclas Bardeleben, rising star på t ex Jazzhus Montmartre och välkänd hos Hot House, tillsammans med skicklige och allsidige pianisten Mattias Nilsson och Jonathan Bremer på bas, ännu ett ungt danskt stjärnskott.

 

2011 inleds 7 januari med att Bosse Linné med sin fiol har premiär för sitt nya band Swinging Blue Strings med Ulf Rådelius bas och B-G Sahlin och Måns Persson gitarr. Mycket Django Reinhardt och Franska Hotkvintetten utlovas. Och eftersom Bosse fyller 65 är när tolvslaget klingar så blir det förlängt öppethållande så att bl a Krutte Hedberg från Grus i Dojjan skall kunna hylla sin violinist tillsammans med andra speciellt inbjudna gäster.

Tuppen, Tessins väg 10 är adressen och jag kan rekommendera bordsbeställning på 040 – 34 93 39.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s