En härlig kväll för jazzen!

Standard

Världsjazz i Malmö på lördagskvällen. Trumpetaren Anders Bergcrantz tillsammans med Monday Night Big Band. Jädrar i min lilla låda vad bra det var!

Det var Harry Arnold-sällskapet och Musik i Syd som arrangerade konserten på Palladium. Efter en trög inledning på biljettförsäljningen blev det glädjande välbesatt i salongen. Annat vore ju en skam för Malmö, även om sta’n faktiskt har ett rikt utbud på jazz under hösten. Anders Bergcrantz fick tidigare i år Harry Arnold-stipendiet och framträdde då i en gratiskonsert på Pildammarna tillsammans med Amiralens Storband. Inget ont om Amiralens Storband – tvärtom! – men riktigt samma dignitet som proffsbandet Monday Night Big Band har man inte.
Malmöfödde Anders Bergcrantz har numera hela världen som arbetsfält även om han faktiskt bor i Billinge som tillhör Eslöv! Möjligen är det så, att ingen blir profet i sin hemstad, men Anders trivdes alldeles uppenbart tillsammans med Monday Night under ledning av trumpetkollegan Mårten Lundgren. Eftersom bandet jobbat mycket ihop med Thad Jones som varit något av en ledstjärna för MNBB blev det många arrangemang av honom. Thad Jones har ju arrangerat mycket för Count Basie och då det var en kväll i Harry Arnolds anda, så blev det en rejäl dos Count Basie och självfallet inleddes och avslutades kvällen med Harry Arnold-signaturen This Is Harry, alltså Stand By, med bandet som fick några egna nummer innan Anders Bergcrantz trädde in på scenen.
Mårten Lundgren var distinkt men samtidigt sympatiskt anspråkslös presentatör av händelserna på scenen och fick hjälp av Anders Bergcrantz till några små anekdoter runt en del av arrangemangen. Visste ni t ex att I Left My Heart In San Francisco arrangerades för Sara Vaughan av Thad Jones men faktiskt sjöngs för första gången som ett extranummer på Metropolitan i New York av Claramee Turner som sjungit med Jussi Björling. På Palladium fick vi den med sång av Mårten Lundgren.
Count Basie var inte genomförtjust i alla Thad Jones-arrangemangen och vi fick höra att en del låtar aldrig gavs ut på den skiva som var planerad. Basie tyckte helt enkelt inte att det var ”riktig Basie-musik”. Det gällde t ex Big Dipper och Second Race som Anders Bergcrantz bjöd på. Han förtjuste även oss alla med en härlig version av Errol Garners klassiska Misty.

Som extranummer bjöds Neil Heftys Basie-arrangemang av Duet med både Bergcrantz och Lundgren vid solistmikrofonen. Lysande avslutning på en kväll där jag gärna vill nämna även saxofonisten Mattias Carlsson i Big Dipper, trombonisten Anders Larsson i Makin’ Whoopee och basisten Jan Karlsson i Misty. Förresten – jag nämner hela bandet: Fredrik Davidsson, Mårten Lundgren, Björn Ringköbing och Jimmy Nyborg trumpeter, Anders Larsson, Ola Åkerman, Christoffer Sjögren och Kim Aagaard tromboner, Dan Holmström, Ulf Holmström, Håkan Ceasar, Mattias Carlsson och Ulf Fagerberg saxofoner, Jan Karlsson bas, Magnus Hjorth piano och Karsten Bagge trummor.

En fin afton i Malmö, allt är ju inte rädsla och otrygghet i den här sta’n.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s