Gudarna gillar inte galopp

Standard

Sport of Kings. Det brukar galoppsporten kallas. Åtminstone i England. Men kungen älskar inte galoppsport i Sverige. Han kommer aldrig till Jägersro och Svenskt Derby. Inte ens gudarna tycks gilla galoppsporten. I så fall hade man inte öst vatten över Jägersro idag.

Det har inte regnat i Malmö på flera månader. Men nog f-n var det ett envist strilande hela dagen. Vilket skrämde bort massor av folk. Jag är inte främmande för att de blott 3007 på plats närmat sig det dubbla om vädrets elaka gudjävlar skött sig. Och apropå kungen, så har han inte bevistat Jägersro sedan kort efter det han tillträtt som majestät efter sin farfar Gustaf VI Adolf, som såg ett visst nöje i att komma till Jägersro. Jag har inte brytt mig om att kolla vilket år det var. Totalt ointressant i min antikungliga värld.
Det regnade alltså utav h-e i dag. Sorgligt eftersom galoppen på Jägersro är så oerhört väderberoende en dag då man rider om Svenskt Derby. Inte för att jag är speciellt trakterad av hattparader och sånt, men jag begriper att det hör till. Och tackar för att man bytt ut senare års ”hattreferent”, den tillgjorda Katarina Larke, mot ett riktigt proffs i Yvonne Ryding.


I själva Derbyt hade bröderna Fredrik och Lennart Jr Reuterskiöld åtta av 12 startande. Men chilenske Francisco Castro hade Moe Green, som han köpte in som föl och har tagit hela vägen. Den här hästen var bara bäst till stor glädje för Castro, familjen Paul Jarlsbo, familjen Håkan Rosengren och vännen Nils-Otto Bernerup (utan familj…) som äger ”maffiahästen” (namnmässigt) Moe Green i Stall Genco Oil. För alla handlade det om första segern i Svenskt Derby.
Full uppståndelse i vinnarcirkeln med en champagnesprutande jockey Rafael Schistl som draperat sig i hemlandet Brasiliens flagga. Men det var Sveriges nationalsång som spelades efteråt.
Apropå nationalsånger så tog man till ett nytt grepp på Jägersro. Man hyllade donatorn i Omar Zawawi Cup, doktor Omar Zawawi i Oman, ej på plats, med att spela Omans nationalhymn. Före loppet. Hade man gjort det efteråt, OK, för Zawawi vann själv loppet med Alcohuaz från Lennart Jr. Det blev liksom lite märkligt, eftersom man inte spelade den irakiska nationalhymnen inför Arabderbyt som sponsrades av Muhammad Al Nujafi. Men det är kanske skillnad på Oman och Irak?!

Ännu ett apropå – i hattparaden talade Yvonne Ryding om ”galanta damer”. Tänk om det varit en manlig hattpratare! Säkert fanns det någon feminist på plats även om Gudrun Schyman inte sågs till. Och då hade det väl blivit ett jädra liv…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s