Pinsamt bullshit från travets säkerhetsfolk

Standard

Nu känner jag att jag måste frångå en av mina principer. Jag har tidigare valt att inte kritisera företeelser inom travsporten eftersom jag skriver för Jägersros hemsida och kan anses som lite av officiell representant för banan genom detta.

Men nu kan jag inte hålla mig. Kritiken gäller travförbundets hantering av ett dopingfall på Jägersro i oktober. V75-vinnande hästen Monday Mornings dopingprov visade sig innehålla väldigt stora mängder av flunixin, ett smärtstillande preparat. Tränaren Mikael Linderoth riskerade tiotusentals kronor i böter för det strikta tränaransvar som finns. Förutom att hästen fråntogs sin V75-segar och de 100.000 kronor den gav.
Men ansvarsnämnden inom travförbundet, STC, friade Linderoth och frångick alla principer om tränaransvar. Man ansåg att det rörde sig om sabotage från en okänd man som av tre vittnen setts vara inne i hästens stall under besöket på Jägersro. Vilka var dessa vittnen?
Sicket jävla bullshit, ursäkta uttrycket.
STC:s nye säkerhetschef Mikael Halvarsson (vem f-n är han?) och/eller ansvarsnämndens nye ordförande Sari Halme (ännu ett frågetecken) har inte så sent som idag tisdag kontaktat Jägersros sportchef Mats Ahlkvist eller VD Lars-Åke Mårtensson. Ändå anser man sig ha utrett det här fallet noggrant och ordentligt. Bullshit igen! Det luktar efterhandskonstruktion lång väg!
STC har en chefsjurist som heter Göran Wahlman. Han har anammat sabotagetänket, ”att flera personer har vittnat om en okänd person som fanns i stallet där Monday Morning stod uppstallad före loppet”, säger också ”att hästen aldrig behandlats med det aktuella ämnet”. Det köper han liksom säkerhetschefen och ansvarsnämnden rakt av. Pinsamt!
Det hela är förstås ett stort misstroendevotum mot Jägersro, som på lördag har ännu en V75-dag. Att inte kontakta de människor som har störst möjligheter att eventuellt känna igen ovidkommande personer på stallbacken, det vill säga Ahlkvist och Mårtensson, är inget annat än tjänstefel. ”Den okände” kan möjligen vara Ulf Nilsson från ”travnet.se”, han kastar själv fram förslaget. Det gör i så fall historien ännu mera pinsam för det s k säkerhetsfolket.
Normalt jagar man i dopingfrågor efter nanogram, ytterst små doser av tillsatser som kan spåras i långa tider och som inte har den minsta betydelse för en hästs prestationer. Som kan ha kommit till hästen av misstag, av ren felmedicinering. Då slår man till hårt. När man nu har ett solklart fall med stora mängder av ett förbjudet medel, då väljer man att på vaga grunder kalla det sabotage. Utan att ens polisanmäla!
Det handlar om inkompetenta tjänstemän och är inget annat än en jävla skandal. Om inte STC själva överklagar ansvarsnämndens beslut till Överdomstolen återfaller det tungt på de styrande.

Nu har det ju också visat sig att hästen Bobtail från Stig H Johansson varit ”dopad”. Man hittade små spår av procain, det vill säga ett antiinflammatoriskt medel som finns i salvor som man behandlar karledsinflammationer med. Stig H och många andra tränare har haft stora problem i vinter med karledsinflammationer. Procain finns också i receptfria medel, även i hudsalvor för människor. Stig H gick själv ut med information på sin hemsida. Det har genom åren tagits minst 2000 dopingprov på hästar från Stig H Johansson, som för mig står höjd över alla misstankar.

Hur skall säkerhetschefen Halvarsson, ansvarsnämndsordföranden Halme och juristen Wahlman få svängt till det här fallet?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s