Svensk nöjeshistoria med Christer Borg

Standard

Gamle kollegan Christer Borg på Kvällsposten vet allt om jazz och underhållning. Han har precis kommit ut med en bok om Edvardpriset. En statyett som delats ut av Kvällsposten i 30 år. När Claes Malmberg fick priset i veckan som gick var det 31a gången det utdelades.

Boken heter ”Edvard – ett stycke svensk nöjeshistoria” och det är precis vad det är. Här presenteras alla pristagarna från Nils Poppe 1979 till Claes Malmberg i år. Jo, man har hunnit få med honom också.
Ingen kan skriva den här boken bättre än Christer Borg som tidigare – bl a – givit ut ”Fenomenet ABBA” 1977 och inte minst varit redaktör och huvudförfattare till den fantastiska ”Jazzen i Malmö” 2003. Det var Borg som namngav priset till Edvard, förstås efter store komiske underhållaren och skådespelaren Edvard Persson (1888-1957) som hade många anknytningar till Malmö där han föddes på Mjölnaregatan 5 vid Triangeln. Edvard Persson var också det stora draplåstret på Hipp när Oscar Winge drev teatern.
För övrigt är det inte mer än en jävla skandal att Malmö Stad aldrig blivit färdig att hylla Edvard Persson med en staty på Mjölnaregatan, trots att det samlades in en del pengar och att det också togs fram en prototyp. Men Ilmar Reepalu och hans föregångare skall inte beskyllas för att ha varit eller vara speciellt kulturvänliga.
Skulptören Thure Thörn skapade Edvardstatyetten, en tung sak i brons. Edvardpriset är inte förbehållet lokala underhållare. Men pristagarna skall tillhöra den så kallade lättare underhållningen och är högt uppskattat. Fast förste mottagaren av Edvard, Nils Poppe, som privat var väldigt blyg, var svår att locka ner till till Malmö från sitt hem i Domsten för att ta emot sitt pris på Kronprinsen i Malnmö där just då Lill-Babs showade. Men Christer Borg och kollegan Christina Areskoug lyckades efter intensiva övertalningar få Nils Poppe att komma och inte tal om annat än att han var stolt och glad när han i sin blygsamhet fick priset av dåvarande chefredaktören Ulf Rytterborg. Jag var själv på plats den här kvällen. Christer Borg skriver i boken, att när Nils Poppe lämnade Kronprinsen sa han till Christina Areskoug: ”Nu kan jag dö lugnt! Nu har jag fått Edvard…”
Efter Poppe följer en lång rad av de stora underhållarna i Sverige: Skånska legendarer som Hans Alfredson, Jan Malmsjö, Helt Apropå-gänget, Eva Rydberg, Åke Cato och Sven Melander, Stellan Sundahl (den ende som fått Edvard två gånger eftersom han också tillhörde Helt Apropå), Tina Nordström och Hipp-Hipparna Anders Jansson och Johan Wester. Men också namn som Lasse Åberg, Gösta Ekman, Tommy Körberg, Lill Lindfors. Povel Ramel. Björn Ulvaeus och Benny Andersson, Lasse Berghagen, Robert Wells, Ingvar Oldsberg, Ola Salo m fl m fl.
Christer Borg presenterar dom alla, med små anekdoter och självfallet vilka motiveringarna varit till priset. Det här är verkligen nöjeshistoria!
Jan Malmsjö fick priset när han spelade i Malmö Stadsteaters (som Malmö Opera hette då) största succé, La Cage Aux Folles 1985. Jag har själv ett litet minne från den tiden. Jan Malmsjö var strålande i föreställningen, där för övrigt min senare gode vän Tom Ahlsell medverkade. Tom är ju numera en stöttepelare i det som numera heter Malmö Stadsteater, det vill säga dramatiska teatern på bl a Hipp, där som nämnts Edvard Persson var så stor, och Intiman.
Nåväl, jag hade blivit inbjuden till en ärtlunch på Malmö Brandkår av Bengt Lindell som var brandchef vid tiden för La Cage Aux Folles. Med var också teaterchefen Claes Sylwander och orkesterledaren och trumpetaren Leif Uvemark, god Ölhäfvarevän, och några andra. Jan Malmsjö anlände per cykel, hade föreställning på kvällen och nobbade den varma punchen. Men fann stort nöje i att en gammal fotbollsidol serverade ärterna – MFF-legendaren Sven Hjertsson som jobbade på Malmö Brandkår.
Innan Malmsjö cyklade därifrån på eftermiddagen berättade han en historia om en gammal elak häktesvakt i Malmö – kanske var det hans far? – som innan han stängde häktesdörren bakom en intagen homosexuell man sa: ”lyssna till kärlekens röst” – och la av en redig brakskit!

Slutligen… inne på Christer Borg så kan det väl passa bra att avsluta med ett litet videoinslag från Roger Berg Big Bands spelning från fullsatta jazzklubben Tygmont i Warszawa förra söndagen. Sentimental Journey med Sara Ahlcrona som vokalist. Klicka här!

Annonser

5 reaktioner på ”Svensk nöjeshistoria med Christer Borg

 1. Bosse- Giganten

  Vid ett av mina 2 tillfälle med Bengt Lindells luncher fick jag Claes S till bordet. Och då undrade jag varför Nya Teatern inte hade fått namnet Nils Poppes teater eller liknande. fick till svars att Malmö Kommun inte anser det lämpligt att döpa teatern förrän efter Poppes död. Vilka j-kla korkskallar(s). Och korskallar är de ju fortfarande. Poppe enligt mitt tycke var en härlig, rolig, duktig och stor begåvning.

 2. Peter.
  Om jag minns rätt så var Jan Malmsjös far Fritz servitör. Jag tror t o m att jag har arbetet i någon festvåning tillsammans med honom i slutet på 50-talet.
  Nu är det ju fullt möjligt att han dessutom var häktesvakt. Från början artist med dans som specialitet tror jag. Anny och Fritz Malmsjö var dansparet Fritzi.

 3. Gert Palm

  Vi är några som tvistar om var Biograferna Fontänen och Saga var belägna i Malmö. Tacksam för ett svar!
  Hälsn
  Gert Palm

  • pekasten

   Fontänen låg alldeles definitivt på Fridhemstorget vid sidan av St Andreaskyrkan. Saga tror jag låg på Regementsgatan där det senare blev ett systembolag och nu väl är Netto.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s